Juliska

2014.05.08.

Tisztelt Doktornő/úr! Tanácsot szeretnék kérni. Öt hetes labrador szuka kutyus vásárlására készülök. Mivel nem vagyok gyakorlott kutyatartó, ezért kérem, segítsen, mi minden szükséges az elinduláshoz. A kutyus, mint már írtam, öt hetes és három napos lesz, amikor megérkezik, féregtelenítve és az első oltás után lesz majd. Fekhely, nyakörv (a későbbiekre), illetve a kicsiknek való táp már biztosítva van. Kertes házba érkezik majd, így a nagy tér biztosított számára. Remélem nem írtam rossz helyre. Tudom, hogy nem betegség, de szeretnék helyesen felkészülni és nem tudok mástól szakmailag is helyes tanácsot kérni. A lenti űrlapot az alapján töltöm ki, ahogy tervezem az állattartást. köszönettel.

Kedves Leendő Gazdi!

A legjobb helyre itt, és a legjobbkor- még nem ugrott fejest a kutyatartás örömeibe és kötelezettségeibe.

Ha még lehet, lebeszélném arról, hogy csupán 5 hetesen vásároljon meg egy kiskutyák! Nem csak azért, mert az Állatvédelmi Törvény* szerint a kisállatoknak 8 hetes korukig az anyjuk mellette kell maradniuk- ő gondoskodik a megfelelő szocializálódásukról, tanítgatja, megismerteteti az ennivalókkal, de azért is, mert 5 hetesen nem elég erős az immunrendszerük egy teljes környezetváltozás izgalmára. Hiába adják be korábban az oltást, vagy használnak olyan oltóanyagot, amit már 4 hetesen be lehet adni, ez csak 2 hét múlva kezdi kifejteni védő hatását, és még akkor is meg kell jópárszor ismételni, hogy védve legyen pl. a parvo vírusos hasmenés ellen. Ha még pénzt is fizet a kiskutyáért, akkor én az Ön helyében nem kockáztatnám meg, hogy túl korán elhozzam.

Nyilván a tenyésztőt is meg lehet érteni: sokba kerül a kiskuyták etetése, a vakcinázás, a féreghajtás, az állatorvosi ellátás, ráadásul sok leendő gazdi nem olyan előrelátó mint Ön, nem is tudják meg, hogy ez az eljárás így egyáltalán nem törvényes. Mi tehet? Fel lehet ajánlani, hogy fizeti a kiskutya még 3 hetes tartásának költségeit például. Ha nem megy ebele a tenyésztő, akkor én keresnék egy olyat, aki szabályosan teszi a dolgát, vagy méginkább, egy gazdátlan, ingyen- kiskutyát fogadnék be 8 hetesen.

*Magyar Közlöny, 2012. évi 70. szám:

A Kormány 115/2012. (VI. 11.) Korm.rendelete egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról

“6. §(8) A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 14. §-a a következo (15) és (16) bekezdéssel egészül ki:„(15) Az eb, macska és görény kölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani.”

Mindezek után fontos az is, hogy ugyanazt a tápot kapja, amit a tenyésztőnél, és csak fokozatosan keverje a régit az újjal, ha másfélét akarnak vele etetni. A helyes táplálásról olvashat még ITT.

Az is fontos, hogy már most azokat a szabályokat kezdjék betartani, mint egész felnőtt életében: saját fekhely, saját tál, séta után etetés, világos szabályok arról, hogy mit szabad és mit nem. Javaslom, hogy válasszon egyet a kutyatartási könyvek közül is, amiben leírják a kutyatartás csínját-bínját.

Sok örömet az új kutyushoz!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993