Mazsola

2014.05.12.

Tisztelt Dr Balogh Lajos! 6 éves szuka kutyámat a napokban műtötték. Az alábbi szövettani eredményt kaptuk: Ép szövetben kimetszett, multiplex megjelenésu, low grade malignitási fokozatú (differenciált), tubularis-cystosus szöveti szerkezetu, infiltráló simplex emlomirigycarcinomák (cystadenocarcinomák), nyirok- és vérérbetörés jelei nélkül, reaktiv lymphocyás stromalis beszurodéssel A jövő héten ismét megműti, ivartalanítja, illetve egy másik emlőjéből is eltávolít egy csomót az orvosa. Előzetes tapintásos vizsgálat alapján, ezt más jellegűnek találja, mint a már kioperáltak. Az első műtét szerencsére jól sikerült, azóta nem találtunk eltérést a környező szövetekben.Mazsola energikus, jó közérzetű. Készítünk majd egy kétoldali tüdő röntgent is, de a leírt szövettan alapján Önnek mi a véleménye, az esetleges áttétről? Illetve kiegészítő segítségként a VERTI DMG-t javasolja az orvosunk. Ezen felül Ön javasol e még bármi, amivel csökkenthetjük az esetleges kiújulás kockázatát? Én még találkoztam a K9 Immunity és /kiegészítői/ termékkel a neten. Javasolná a szedését? Válaszát előre is köszönöm! Czifra Ágnes – és Mazsola 🙂

Tisztelt Czifra Ágnes !

Az alacsony malignitású, ráadásul ép szélben kimetszett emlőmirigy adenokarcinóma szövettani diagnózisnak lehet örülni, az esettel kapcsolatosan van ok a bizakodásra.  Sok kutyagazdi szívesen elcserélné erre a szövettani leírásukat, már ha nem lenne teljes képtelenség az efajta csere-bere.

Nagyfokú gondosságra, előrelátásra vall az is, hogy mielőbb ivartalanítják a kutyát és ezalkalommal eltávolítják az összes elváltozás mutató emlőmirigyet is. Ezekből is érdemes lesz szövettani vizsgálatot kezdeményezni, pláne mivel állatorvosa ezeket más tapintatúnak érzékelte.  A további eltávolított emlőterimék között lehetnek idült, gyulladásos gócok is, ami még a korábbi szövettannál is jobb beszámítás alá esik – de lehet akár rosszindulatúbb tumor is, amelynél észlelhetőek a nyirok- és vérérbetörés jelei.  Ha állatorvosa az összes emlőmirigy eltávolítását ajánlja, azt sem tartom túlzásnak.

Önökkel együtt azt remélem, hogy a mellkasi röntgenek és esetleges hasüregi ultrahang vizsgálatok is negatívak lesznek  mostanság is  – és a melegen ajánlott későbbi kontrolvizsgálatok alkalmával is.

A Vetri DMG mellett bármi egyéb táplálék kiegészítőt ill ”immunerősítőt” (CV-247, Brokkovet,pókméreg,gombakivonatok, Avemaar Aloe, Noni … deutérium csökkentett, oxigenált és pi-vizek ….) is kaphat a kutya – de ezek egyike (sőt mindegyike) sem akadályozza meg a tumor helyi kiújulását illetve az esetlegesen meglévő nyirokcsomó és/vagy távoli áttétek növekedését. Ezek korai észlelését a műtét előtti, majd kontrolvizsgálatok alkalmával végzett fizikális és képalkotó vizsgálatok (onkológiai vizsgálatok,  illetve képalkotók)  képesek időben detektálni – és ha neadjisten észlelésre kerülnek, akkor az újbóli sebészeti ellátás, és/vagy sugárkezelés és/vagy gyógyszeres kezelés képes hatékonyan leküzdeni. Önökkel együtt azt is remélem, hogy további procedúrákra nem lesz szükség a Mazsola esetében.

Üdvözlettel:

Dr Balogh Lajos, PhD

[email protected]

Mobil: 06-309-330-559

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993