kutya bőrelváltozás

2014.05.13.

Tisztelt Doktor Úr! 4 éves németjuhász-bullmastiff keverék szuka kutyám fejtetejének bőrén kb. fél éve a környezetéből enyhén kiemelkedő, kemény tapintatú, zöldborsó méretű, szőrrel fedett, enyhén hiperpigmentált, éles határú, fájdalmatlan elváltozást fedeztem fel. Fél év után a tumor enyhe növekedést mutat, most lapos cseresznye méretű. Kb fél évvel ezelőtt az egyik emlője enyhén duzzadt volt (puha, szivacsos tapintat), ez néhány hét után megszűnt. A kutya nem volt még vemhes. Továbbá arra lettem figyelmes, hogy hasán és belső combján bőre az utóbbi hónapokban sötétebbé vált. A kutya általános jellegét, bőrét és szőrzetét tekintve teljesen bullmastiff. Színe sárga. Nem tudom, kutyáknál milyen gyakoriak és súlyosak a bőr eredetű malignus elváltozások, van-e okom aggodalomra. Nem vagyok tisztában az állatorvosi protokollokkal és lehetőségekkel, eddig csak oltásra vittem a kutyát. Kérdezném, szokásos-e labor-, citológiai és/vagy szövettani vizsgálatot végezni ilyen esetekben? Ön mit javasol? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel,

Kedves Gazdi!

Igen, minden vizsgálat, amit említ: labor-, citológiai és/vagy szövettani vizsgálat is szokásos állatok esetében, rendelőnkben teljeskörű onkológiai ellátás vehető igénybe, képalkotók, sebészeti ellátás,  sugárterápia,  gyógyszeres terápia, stb. (Remélem nem lesz egyikre sem szüksége kutyájának.)

4 éves aktív ciklusú szuka kutyáról lévén szó, szaporodásbiológiai kivizsgálásra is szükség lehet, mert az emlő megduzzadása álvemhességre utalhat, amely önmagában nem rendellenes folyamat (falkában élve így a nem vemhesült, resen maradt szukák is tudták a külyköket szoptatni), de mivel a kutyák életük végéig ivarzanak, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak az emlő daganatos elváltozásai, amit a minden, vagy majdnem minden tüzelés után kialakuló álvemheség súlyosbíthat, ezért felmerül a kutya ivartalanításának az átbeszélése, átgondolása is.  A bőr daganatos elváltozásai egyáltalán nem mennek ritkaságszámba, ahogyan a hormonális rendellenességek sem, amely a bőr elszíneződéséért is felelős lehet.

Egy alapos kivizsgálást javaslok, előre egyeztetett időpontban onkológiai szakrendelésünk vezetőjénél, Dr. Balogh Lajosnál.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993