daganat

2014.05.14.

Tisztelt Állatorvos! Kutyámnál ma hüvelydaganatot állapítottak meg , mely kb fél dió nagyságú és a hüvelybemenettől pár cm-re helyezkedik el. A kutyus közel 16 éves, ezért az állatorvos azt tanácsolta amíg nem okoz panaszt, tünetet a daganat ne nyúljunk hozzá. Szeretném segítségét kérni, hogy , erről a daganat tipusról ha bővebben adna tájékoztatást,mert az önök oldalán kívül más leírást nem igazán találtam sehol. Érdekelne, hogy ez a daganat magában fejlődik ki a hüvelyben, vagy esetleg áttét útján?, milyen gyorsan nő?,esetleg valamilyen más alternatív gyógymódot (hormonadagolás), stb,be lehet e vetni a kezelésbe. Köszönöm válaszát

Kedves Gazdi!

Vannak jóindulatú hüvelydaganatok (fibroma, leiomyoma, adenoma …) amelyek sokszor “csak” helyileg növekednek és ezáltal sokáig csak helyi problémákat okoznak. Ezzel szemben vannak rosszindulatú hüvelydaganatok (karcinomák, sarcomák …), amelyek a medencei/hasüregi nyirokcsomókba (regionális áttétek) és a vér útján távoli , hasüregi- (máj, belek vese), medencei- (hólyag, bél), koponyaüregi … de főleg mellkasi- (tüdő) áttéteket is képezhetnek. 

Az esélyek latolgatásához és a szóba jöhető terápiás megoldások megbeszéléséhez szükséges lenne a hüvelydaganat  szövettani/citológiai vizsgálatára és az esetleges áttétek felderítése. Ezelőtt semmilyen terápia nem elképzelhető, csak a szokásos immunerősítőket lehet adni (Vetri-DMG? Minera cseppek, K9 klszítmények, stb.). A citológiai vizsgálathoz nem szükséges bódítani a kutyák, ez a legkíméletesebb módja annak, hogy kiderüljön, miről is van szó.

További kivizsgálással lehet megítélni a 16 éves kutya belső szerveinek az állapotát, és az esetleges áttétek meglétét, (vérlabor, vizeletvizsgálat, röntgen, hasi ultrahang, teljes test CT), amelyek között vannak kíméletesebbek, és invazívabbak is, melyekhez altatni kell a kutyát.

Sajnos nem egyszerű dolgok ezek, mert sok mindent mérlegelni kell egy ilyen esetben. Remélem állatorvosával együtt sikerül átbeszélni a lehetőségeket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993