fogamzásgátlás

2014.05.14.

Kedves Dr. Nő! Milyen gyógyszerekkel lehet az ivarzást elnyomni nőstény macskáknál? Fel lehetne sorolni a tablettás ill. injekciós gyógyszereket? Melyik a jobb? (Az ivartalanítás kizárt, tüdőbetegség miatt.) Az Ovaridon kívül mik vannak? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

OlvAsom levelében, hogy tüdőbeteg a cica, és azt is, hogy még nincs 1 éves. A macskák életük végéig ivarzanak, tehát ha most elkezdik akármelyik fogamzásgátló alkalmazását, akkor az hosszú évekig kell adagolni, ráadásul a szövődmények kialakulásának esélye egyre nagyobb. Ha méhgyulladás alakul ki, vagy emlődaganat, akkor műteni kell, ha nem sikerül idejében elkapni az ivarzást, akkor vemhesülhet a cica.

A tüdőbetegség lehet teljes kizáró ok, és azt is el kell mondani, hogy teljesen egészséges állatokon (embereken) is van veszélye az altatásnak, műtétnek, de megfelelő szakértelemmel, felszereltséggel, előzetes kivizsgálással a tüdőbeteg macska altatása sem lehetetlen.

Én személy szerint, osztozva az állatorvosok többségével, nagyon nem ajánlom a fogamzásgátló szerek hosszas alkalmazását, viszont azt is el tudom fogadni, hogy kizártnak tartja a műtétet. Én ebben az esetben azt ajánlanám, hogy tartsa kizárólag benti, “lakás-macskaként”  a kis tüdőbeteget, így nem csak az egyéb fertőzések nem veszélyeztetik, de kandúrral sem találkozhat.

Azért leírom a gyógyszeres fogamzásgátlás lehetőségeit:

 

Az Ön által is ismert OVARID 5 mg tabletta AUV. az ivarzás megelőzésére, elhalasztására, és felfüggesztésére is alkalmas. Hatóanyaga 5 mg megeszterol-acetát. Szájon át adagolandó.
Az ivarzás megelőzésére állatonként hetente egyszer 2,5 mg-ot, tehát egy fél tablettát kell adni az állatnak.
A gyógyszer az ivarzás felfüggesztésére is alkalmas, ilyenkor azonban az ivarzás első tüneteinek a jelentkezésekor azonnal meg kell kezdeni a kezelést. Ilyen esetben három napig naponta 5 mg-ot, tehát gyakorlatilag egy tablettát kell adni a macskának. Egyébként mindenben a mellékelt utasítás szerint kell eljárni.
A macska ivarzásának a megelőzésére alkalmas a DEPO PROMONE injekció is, amely medroxiprogeszteron-acetátot, egy szintetikus hormont tartalmaz.  Ezt csak az ivari működés elkezdődése előtt lehet elkezdeni alkalmazni, a bőr alá fecskendezve. Ez fiatal állatoknál még nem alkalmazható.  A ciklusok gyakoriságától függően 3-4 havonta ismételhető a kezelő állatorvos utasítása szerint.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993