puli

2014.05.14.

Tisztelt Doktor Úr! Öt hónapos kiskutyám parvovírus fertőzésben elpusztult. Két hónapja volt nálunk, családi ház kertjében egy idősebb kutyával. Ezzel kapcsolatban több kérdésem lenne. Ha az idősebb kutyától kapta a fertőzést, a vírushordozás tartós-e? Kimutatható-e? Lehetett-e a probléma az elégtelen immunizálás? Egy Biocan P injekciót kapott két hónaposan, majd egy Biocan DHPPi és L injekciót három hónaposan. Merjek-e másik kiskutyát hozni a házhoz, ha igen, milyen megelőzésre van mód? Köszönettel: Dénes Sándor

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kiskutyát.

A parvovírusos hasmenés nagyon fertőző, nehezen kiírtható, és veszélyes betegség főleg kiskutyákra nézve. A felnőtt kutyák oltása is nagyon melegen ajánlott, mert ez segít, hogy ne fertőzzék meg a kicsiket, mert náluk gyakori a tünetmentes vírus hordozás: mikor maguk nem betegednek meg, vagy csak igen enyhe tüneteket mutatnak, d a kiskutyákat megfertőzhetik.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi idegig marad fertőző képes a vírus, van aki 5-7 hónapot mond, van aki szerint akár 7-8 évig! is fertőzőképes marad, főleg a kertben, ahol szinte lehetetlen a fertőtlenítés.

A hipós víz 1:30-szoros higításban (3 liter vízhez 1 dl hipó) megfelelő fertőtlenítő a lakásban, kennelben.

Azt javasolják, hogy 4 parvo-vírusos hasmenés elleni oltás beadása előtt ne vigyenek kiskutyát a korábban igazoltan parvo vírussal fertőzött helyre. A felnőtt kutyát is mielőbb be kell oltatni.

Mi kiskutyáknak olyan oltási sort ajánlunk, amiben 2x oltunk külön, csak parvo vírusos hasmenés ellne, úgynevezett monovalens vakcinával, s 2x kombinált oltóanyaggal: OLTÁSI SORUNK

Arra is érdemes figyelni, hogy lehetőleg olyan kiskutyát válaszanak, akinek az anyja is be van oltva parvo-vírus elleni oltóanyaggal.

Remélem nagyobb szerencséjük lesz!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993