május

2014.05.28.

Üdv! Szeretnék segítséget kérni, szuka kutyánál kialakulható hólyagdaganat tüneteiről, kezelési lehetőségekről, köszönöm az infót.

Kedves Gazdi!

A hólyagdaganatok szerencsére igen ritkák, ivartalanított nőstényben valamivel nagyobb számban fordulnak elő, elsősorban az idősebb, 8-10 év körüli állatok érintettek. Bizonyos fajtákban gyakoribb, ilyen az airdale terrier, a skót juhász és a beagle. Vizelet-vizsgálat, ultrahang vizsgálat, endoszkópiás vizsgálat és mintavétel, és főleg a daganat szövettani, vagy citológiai vizsgálata alapján lehet eldönteni, hogy pontosan mivel állunk szemben. A távoli áttétek felimeréséhez modern képalkotó módszerek is szükségesek lehetnek.

Vannak a hólyag különböző szöveteiből kiinduló daganatok: a hámsejtekből, a kötőszövetből, az izomrétegől, más lágyszöveti sejtekből. A tüneteket befolyásolja, hogy mennyire szűri be a környező szöveteket, a hólyag falát, a regionális nyirokcsomókat, a húgyvezetőket, húgycsövet, a záróizmot, stb.

Tünetek: hosszú ideig nem jár a tulajdonos számára is látható tünetekkel. Mikor észreveszik, rendszerint arról számolnak be, hogy a kutya nem tudja tartani a vizeletét, fájdalmas, gyakori a vizelés, kis tócsákat hagy maga után, lehet véres, zavaros is a vizelet. Néha előfordul, hogy a kutya már egy ideje sokat iszik és sokat vizel (poliuria, polidipsia).

Ha megvan a pontos szövettani diagnózis, akkor kezdődhet a célzott kezelés, ami sebészeti, gyógyszeres, vagy akár sugárterápiát is jelenthet, vagy ezen kezelések megfelelő kombinációját, a diagnózis súlyosságától függően.

Figyelmébe ajánlom a “Dagnatos a kutyám?!” című publikációnkat is, ahogy az onkológiai szakrendelésünket.

Egyéb kezelések még csak jócskán kísérleti stádiumban vannak. A fotodinamikus terápiát legjobb tudomásom szerint eddig 5 kutyán alakalmazták külföldön hólyagdaganat méretének csökkentésére, de ez is csak igen kevés (3-34 hétige terjedő) tünetmentes időszakot eredményezett.

Forrás: A kutyák és macskák betegségei (Dr.Karsai F: és Dr. Vörös K.)

The National Canine Cancer Foundation (http://www.wearethecure.org/urinary-bladder-cancer)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993