bénácska

2014.06.03.

Kedves Doktor Úr! Van egy 5 hetes kiscicánk aki nem tud rendesen menni. Ahogy elindul egy két lépés után vagy orra esik vagy eldől oldalra (ilyenkor általában még gördül is hozzá egyet kettőt) vagy hirtelen hátradobja magát. (mintha erős egyensúlyzavara lenne) a reflexei jók, figyel mindenre. (látás,hallás) Születésükkor hárman voltak, de kettő elpusztult még az első héten. Kérdésem, hogy mit lehet a baja a kiscicának?? Vagy várjunk türelemmel amíg megtanul járni?? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Egészséges 5 hetes kiscicák már tudnak járni, ezért biztosan nem megkésett mozgásfejlődésről van szó.

Ami először felmerül bennem, az a macskák panleukopeniáját okozó vírus, amellyel még az anyaméhben, vagy közvetlen megszületés után fertőződhettek  a kiscicák, és gyakran okozza a kiscicák halálát.  Ha túlélik, akkor a kisagy nem fejlődik megfelelően,  (szaknyelven cerebellaris hypoplasia alakul ki), ami mozgásbeli rendellenességeket,  egyensúlyzavart okoz, ahogy Ön is leírja.

Ezen kívül egyéb veleszületett, vagy szerzett sérülések, fejlődés rendellenességek jönnek szóba, melyeket alapos, neurológiai vizsgálatot is magába foglaló állatorvosi vizsgálat során, illetve szükség esetén kiegészítő vizsgálatokkal (röntgen, CT) lehet feltérképezni.

Ha bebizonyosodik, hogy a panleukopenia vírus által okozott kisayi fejlődési rendellenességről van szó, illetve nem talál állatorvosa más betegséget, akkor érdemes tudnia, hogy az ilyen cicák állapota nem igen javul, de nem is romlik, megtanulhatnak élni a betegségükkel, normálisan fejlődnek.

Féreghajtásra és parazita irtásra biztosan szüksége lesz, még akkor is, ha csak lakásban fog élni. A vírusfertőzést csak az anyamacskák megfelelő oltásával lehet, lehetett volna megelőzni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993