Parvo

2014.06.12.

Üdvözlöm! A napokban gyermekeim hazahoztak egy yorki jellegű 10-12 hetes kutyakölyköt. Mivel senki nem kereste, így megtartottuk,p ár napot volt nálunk, így oltatni még nem volt alakalmunk… Tegnap reggel a kutya bágyadt lett, nem evett, nem ivott, hányt..Ma reggel véres hasmenése volt…mire az állatorvos kiért, sajnos a kölyök elpusztult. Az orvos szerint parvo vírus okozta a kutya elhullását. Kérdésem az lenne,hogy 2 felnőtt kutyánk (rendszeresen oltottak) fertőződhetnek-e? Mivel a gyerekek “siratják” a kölyköt, tervezem, hogy hasonló kistestű kutyát vásárolok nekik. Az udvar nagyon nagy, nem tudom, merre járt a beteg kutya, lakásba is bejött néha…Az új kölyök megfelelő oltások mellett fertőződhet-e ezzel a vírussal? És a legnagyobb gondom, hogy a gyerekek elkaphattak-e valami fertőzést? Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel: Ildikó

Kedves Gazdi!

A gyerekekre nem veszélyes a kutyák parvo vírusa szrencsére.

Az új jövevényre viszont nagyon veszélyes lehet a parvo vírus. A parvovírusos hasmenés nagyon fertőző, nehezen kiírtható, és veszélyes betegség főleg kiskutyákra nézve. A felnőtt kutyák oltása is nagyon melegen ajánlott, mert ez segít, hogy ne fertőzzék meg a kicsiket, mert náluk gyakori a tünetmentes vírus hordozás: mikor maguk nem betegednek meg, vagy csak igen enyhe tüneteket mutatnak, de a kiskutyákat megfertőzhetik.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi idegig marad fertőző képes a vírus, van aki 5-7 hónapot mond, van aki szerint akár 7-8 évig! is fertőzőképes marad, főleg a kertben, ahol szinte lehetetlen a fertőtlenítés.

A hipós víz 1:30-szoros higításban (3 liter vízhez 1 dl hipó) megfelelő fertőtlenítő a lakásban, kennelben.

Azt javasolják, hogy 4 parvo-vírusos hasmenés elleni oltás beadása előtt ne vigyenek kiskutyát a korábban igazoltan parvo vírussal fertőzött helyre. A felnőtt kutyákat is mielőbb be kell oltatni.

Mi kiskutyáknak olyan oltási sort ajánlunk, amiben 2x oltunk külön, csak parvo vírusos hasmenés ellne, úgynevezett monovalens vakcinával, s 2x kombinált oltóanyaggal: OLTÁSI SORUNK

Arra is érdemes figyelni, hogy lehetőleg olyan kiskutyát válaszanak, akinek az anyja is be van oltva parvo-vírus elleni oltóanyaggal.

Remélem nagyobb szerencséjük lesz!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993