fialás után

2014.06.13.

Tiszteletem! Van egy amerikai staffordshire terrier szuka kutyusom másfél éves, négyhete fialt 12 db kiskutyát, amiből egy sajnos elpusztult. Nagyon jó anya, hagyja, hogy dédelgessük a kiskutyákat. Sokszor kéri is, hogy segítsünk etetni őket, mert nem fér hozzá egyszerre mind! Fialás után sokkal többet eszik,  a mai napon öt hetesek a kicsik, már esznek rendes kaját is mellete még az anyjuk 4-5 alkalommal szoptatja, nagyon szépek a kicsik! Viszont a problémánk az, hogy az anya kutya szinte csont sovány, pedig ötször hatszor eszik egy nap, sokkal többet mint fialás ellőtt. Először azt hittem, hogy gilisztás. Kapott féreghajtót, de nem volt benne, aztán tegnap vettem észre van egy folt, ahol kihullott a szőre , állat orvoshoz csak jövő hét vége felé tudom elvinni. Félek, hogy valami nagyobb baja van vagy lesz , nagyon fáradékony és liheg nagyon sokat kérem segítsen! Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Nagyon nagy megterhelés 11 kiskutya szoptatása, ezért azt ajánlom, hogy olyan tápot adjanak neki, ami nagyon jó minőségű, energiadús, kifejezetten szoptatós kutyáknak vagy kölyköknek való. Mi Royal Canint tartunk, de szinte minden szuperprémium tápgyártónak van ilyan tápja. Ha erre nincs lehetőségük, akkor zsiradékkal tudják dúsítani a tápot- marhafaggyú, disznózsír, kacsazsír sütve (nem égetten!) nagyon megemeli a kommersz, boltokban kapható tápok energiatartalmát is.

Nagyon jól tette, hogy féreghajtó tablettát adott neki, ezt a vemhesség utolsó időszakában is meg kell tenni, sőt a kiskutyákat 2 hetes kortól már kell féreghajtani.

A vemhesség igen megterheli a fiatal, alig felnőtt kutyákat, mert a vehemépítés szakaszában még maguk is nőnek, ezért rengeteget kivesz egy szukából, ha ilyen fiatalon vemhesül. Amíg nem jutnak el állatovosukhoz, igyekezzenek minél hosszabb időszakokra elkülöníteni az anyától a kicsiket, kevesebbet tudjanak szopni, illetveők is kapjanak ugyanolyan jó minőségű, energiadús tápot, mint az anyukájuk.

A lihegés, fáradékonyság betudható lehet a nagy melegnek, de betegség (pl. az  eclampsia, vagy szoptatás 4-6. htében tialakuló calcium hiány) előjele is lehet, ezért megelőzésként akár naponta többször calcium pezsgőtablettát is itathatnak az anyával.

Ha súlyosbodik az állapota, akkor muszáj felkeresnük másik állatorvost!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993