Köhögő Yorki

2014.06.16.

Kedves dokik! Kutyusunkat kennelköhögés gyanújával kezelik több mint 4 hete, többféle antibiotikumot kapott, amikre változóan reagál (még mindig köhög, szortyog az orrával stb.), bár talán mostanra már valamivel kevésbé fullad, de ez szinte 3 naponta változik. Főleg reggelente szenved. Máskülönben étvágya közérzete kiváló, láza nem volt. Most 12 hetes, és még mindig nem kapta meg a 2. és további oltásait(az antibiotikum kúra miatt). Önök mit javasolnak az oltások tekintentében (be lehet-e adni az antibiotikumok ellenére- most 2 napja nem kapja az antibiotikumot, és nem igazán van változás így sem az állapotában) illetve mikor célszerű elvégezni az endoszkópos vizsgálatot, és milyen költségei vannak ennek? köszönettel A+Á

Kedves Gazdi!

A kutyák kennel köhögését mai tudásunk szerint többféle vírus és baktérium okozza: a 2-es típusú kutya adenovírus,(canine adenovirus type 2, CAV-2), a kutya parainfluenza vírusa (canine parainfluenza, CPI), a szopornyica vírus, a fertőző májgyulladás vírusa (canine adenovirus type 1, CAV-1), a kutya reovírusa (canine reovirus-1, canine reovirus-2 és canine reovirus-3), valamint a kutya herpeszvírusa (canine herpesvirus), amely a felső légutk hámsejtjeit olyannyira károsítani képes, hogy különböző kórokozó baktériumok is megtelepszenek. A kezelés csak tüneti, illetve a felülfertőző baktériumok elleni antibiotikumokból áll, mert a vírusok ellen nincs valódi, hatékony gyógymód, meg kell várni, míg a szervezet legyőzi őket, ezért is húzódik el a gyógyulás több hétre. Ha nem használ az az antibiotikum, amit felírtak, akkor célszerű lenne egy tenyésztéses vizsgálatot csinálni, hogy kiderüljön, milyen antibiotikumra érzékenyek  még a kórokozók, és célzottan lehessen kezelni a továbbiakban.

Oltás létezik a fent említett legtöbb vírus ellen, de azt csak egészséges kutyáknak, megelőzésre lehet beadni, semmiképpen sem akkor, mikor már megfertőződött velük.

Ez már Önökön nem segít, nem is árult el semmit a kis beteg yorki előéletéről, lehet, hogy befogadott kutya, de általánosságban elmondanám, hogy célszerű lenne rendszeresen és szakszerűen oltott anyakutyáktól született, jó körülmények között tartott kiskutyát beszerezni, aki 6-8 hetes korától rendszeresen megkaphatja az oltásokat, féreghajtják már 2 hetes korától, és megfelelő immunállapotban van.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993