fogkő probléma

2014.06.18.

Tisztelt Állatorvos! 10 hónapos törpe schnauzer kutyusom hátsó fogain fogkő kezdeményt fedeztem fel. Kérdésem: Szeretném tudni, hogy mivel előzhetném meg, illetve csökkenthetném ennek kialakulását? Mit adhatok neki rágni, ami egészséges és egyben hatásos is? Kiskorában répát adtam, de azt ma már olyan gyorsan pusztítja el, hogy szerintem semmit sem ér…:), legalábbis erre a problémára. Az üzletekben kapható és reklámozott rágcsák a spánielemnél nem váltak be, úgyhogy azokat inkább kihagynám! Van-e az ő méretének megfelelő csont, vagy ilyesmi, ami segíthet, illetve probléma-e, ha fadarabokat rágcsál? Mert az nagyon bejön neki 🙂 2. Etetés: Acana Puppy Small Breed táp, illetve jutalomfalatként, sertésmáj (sütve), csirkeszív, csirkemáj, szárított apró hal (MultiFit natural Omena-Fisch), Henne lazacos jutalomfalat. Kérdés: Mikor térjek át a felnőtt tápra? Segítségét előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó a kérdés, és egyáltalán nem könnyű megválaszolni. Állataink táplálékának túl nagy manapság a cukor és a könnyen lebomló szénhidrát tartalama, ráadásul az előre gyártott, feldolgozott táplálékot nagyon keveset kell rágni, így az átlagos kutya már 2-3 éves korában jelentős fogkővel küzd. Bevallom őszintén, hogy én nem vagyok a jutalomfalatok híve, szerintem teljes egészében elhagyhatóak. Lehet, hogy az Ön kutyája esetében is ezek okozzák a fokozott fogkő képződést. Legyen inkább a jutalom a nagy közös labdázás, dögönyözés, frizbizés!

A nyers táplálék etetés hívei biztos vagyok benne, hogy arról számolnak be, hogy egyáltalán nem képződik fogkő kutyáik fogán. A nyers, csontos hús etetésről legjobb tudomásom szerint Magyarországon nincsen még hivatalos “állatorvosi” vélemény, alapvetően azt mondjuk, hogy a nyers hús kockázatot jelent: baktériumok, vírusok, féregpeték lehetnek benne.

A csontok körül is megoszlik az állatorvos társadalom véleménye: amit szétrágnak, és lenyelnek, az okozhat bélelzáródást, megsértheti a bélfalat, ráadásul ha nem fokozatosan iktatják be kutyáik etetésébe vagy túlzásba viszik a mennyiséget, akkor az állat bélsara egy nagy, kőkemény fehér dugót képezhet a belében, amit igen nehéz eltávolítani.

A nagyállatok csontjai (sertés, marha) ugyan nem okoznak ilyen bajt, mert csak rágcsálásra jók, de ha igazán rákap a kutya, akkor a kutya túlzottan lekoptathatja rajtuk a fogait.

A fadarabok rágcsálása szintén veszélyeket rejthett: egyszerre véletlenül lenyel egy nagyobb darabot, ami elzárhatja a belét, netán felsérti a száját, szálka megy bele, stb.

Hozzá lehet szoktatni a kutyákat is a fogmosáshoz, vannak kifejezetten nekik készüt fogkefék, fogkrémek. Lehet kapni állatpatikában fogkő eltávolító készítményt, szájvizet, amit az ivóvízhez kell hozzákeverni, és nem csak megakadályozza a fogkő képződését, de segít a régebbi eltávolításában is.

Az aranya középutat javasolnám:

  • Rághatja a fadarabokat, nagyobb csontokat, de ne vigye túlzásba, és ha baj van, forduljon állatorvoshoz!
  • Inkább száraz, mint konzerv tápot kapjon, mert azt tovább kell rágni.
  • Időnként kaphat leforrázva emberi fogyasztásra is szánt nem csöves csontos húst (pl.  csirkemellcsontot), amit el tud rágni.

A megkövesedett felrakódásokat előbb vagy utóbb el kell távolítani, mert a fogíny megbetegedését, gyulladását, és a fogak elvesztését okozzák.

1 éves kor felett át lehet térni a felnőtt kutyatápra.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993