staphylococcus

2014.06.19.

T. doktor úr! A vizslámnál staphylococcus pseudintermedius nevű problémát derített ki a bőrkaparék vizsgálat. Nem gennyezik, váladékozik, nem viszket neki, úgy vettük észre, hogy mivel rövid a szőre egy csomó pukli keletkezett a bőrén, amit nem is vettem volna észre, ha a szőre a pukliknál nem kezd kiállni. A lelet azt írta, hogy érzékeny az antibiotikumokra, csatolva küldöm a leleteredményt. Gyógysampont kaptunk, úgy néz ki enyhül a dolog, de azt olvastam, hogy fertőzhet embert, ha van valami műtéti seb, nem fog gyógyulni, hanem fertőződik, ez igaz? Honnan veszem észre, ha fertőző? Mert rajtunk nem látok semmi problémát. Másik kutyát is átfertőzhet? Volt kinn egy medencéjük a kutyáknak, amit ez miatt a probléma miatt kiöntöttem. Attól még fürödhetnek benne, vagy várjak, amíg teljesen eltűnik? Válaszát előre is köszönöm! Péterfi Alexandra

A jelzett kórokozó gyakori, ráadásul nem obligát kórokozó, azaz egészséges, ép bőrön, nyálkahártyán nem okoz tüneteket. Felázott bőrön, vagy beteg, legyengült szervezetben, helyi sérülésekben azonban elváltozásokat okozhat emberen, állaton egyaránt.

Okosan tette, ha elöntötte a pancsoló vizét – ameddig nem gyógyul meg a kutya, addig jobb ha nem fürdik.

Ha néhány napon belül sikerül rendezni a problémát, úgy a következő héten a kánikula napokon már nincs akadálya a fürdőzésnek, de a víz gyakori cseréje ajánlott a későbbiekben is.

Ha nem sikerül rendezni a problémát, úgy nem kizárt, hogy további vizsgálatok lesznek szükségesek az esetléeges parazitás-, allergiás-,  aíutoimmun-, endokrin- … háttér kizárása érdekében.

Önnel együtt mi is azt reméljük, hogy ez utóbbi vizsgálatokra nem lesz szükség.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993