Cicanátha

2014.06.22.

Tisztelt Dr. Úr/Dr. Nő! A mi poblémánk kb.10 napja kezdődött.A cicánk május 24-én fialt.Tegnap töltötték a kicsik az 1 hónapot. Azt olvastam, hogy kb.7-14 nap mire kinyílik a kiscicák szeme. Nálunk ez nem történt meg. 1 hete mosogatjuk a szemüket, és reggel-este felváltva adjuk a szemcseppet(ciloxan) és a kenőcsöt(tetran).Mostanra annyi javulás történt, hogy néha már maguktól is ki-ki nyitogatják a szemüket, de a legtöbbször ehhez segítség kell nekik, mert mindig visszacsipásodik és összeragad. Nem látszik még a szemgolyó csak ilyen fehéres szürke fátyol. Kicsit szörcsögnek is és folyik az egyiknek az orra. Csak a lakásban vannak. Az anyuka sem jár ki, neki nincs semmi baja. Macska nátha állhat a háttérben? Ilyen pici cicák ki tudnak belőle gyógyulni? Válaszukat előre is köszönöm! Tünde

Kedves Gazdi!

Sajnos igen gyakori oltatlan macskák körében az, amiről ír és nagyon jól rá is érzett avalószínűsíthatő okra, ami a kiscicák kötőhártya gyulladását, szaruhártya homályát okozza: legtöbbször ilyenkor a valamelyik macskanátha vírus (Calici vagy Herpes) a ludas.

Ilyen súlyos helyzet akkor alakul ki, ha a kiscicák már az anyaméhben fertőződnek a kiscicák a macskanátha vírussal, amely az anyát, illetve más  felnőtt állatokat alig betegít meg. Sajnos gyakori, hogy a leggondosabb állatorvosi ápolás mellettt is elveszítjük ezeket a kiscicákat, és ha meg is gyógyulnak, akkor maradandó károsodást szenvednek, például nem múló légzőszervi tünetek maradnak vissza, vagy a látásukat, a szemüket veszítik el.

Egyetlen védekezés a megelőző oltás, amit már 8-9 hetes kortól be lehetne adni a kiscicáknak, illetve a fiatal nősény macskák időben történő ivartalanítása.

Ez már Önökön nem segít, ezért célszerű lenne felkeresni állatorvosukat, aki meg tudja vizsgálni a kiscicákat, és közösen el tudják dönteni, mit tehetnek a szemcseppen és a szemkenőcsön kívül értük, hogy segítsenek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993