kullancs elleni védekezés

2014.06.24.

Tisztelt Állatorvos! Először is engedje meg, hogy megköszönjem “fogkő probléma” jeligére adott kimerítő válaszát :-)! Jelen levelemben a kullancs problémával kapcsolatban tennék fel kérdést. Törpe schnauzer kutyusommal igen sokat csavargunk (kutyaiskola, túrák, napi rendszeres séták), ezért fokozott figyelmet szeretnék fordítani ezeknek a vérszívóknak a távol tartására. Jelenleg az Advantix nevű szert használjuk, ami eddig hatásosnak bizonyult (már amennyire a saját “turkászásomat” illeti), de egyre több helyről hallom, hogy egyszerre több védekezés is javasolt lehet.

Ajánlottak egy szert, amit közvetlenül fertőzött helyen tett túrák alkalmával lenne célszerű használni, a jelenleg használatos csepp mellé. Szeretném erről az Ön/Önök véleményét kikérni, egyrészt, hogy használható-e az Advantix-al együtt illetve érdemes-e?

Továbbá az is érdekelne, hogy ajánlott-e egyszerre több készítmény alkalmazása a biztosabb védelemért, például nyakörv+csepp, és van-e ezek közül olyan kombináció (hatóanyagukat tekintve), ami egyáltalán nem ajánlott? Sejtem, hogy a kérdés nem túl egyszerű, ezért előre is elnézést kérek! Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök a kutatómunkát igénylő kérdéseknek, mert szélesíti az én szakmai látókörömet is!

Valóban mi is azt szoktuk ajánlani, hogy a köztudottan kullancsos helyekre kiránduláskor a szokásos szer mellé egy kiegészítő terméket is használjanak. Itt a rendelőnk állásfoglalása ezügyben: Melyik szert válasszam?

Az ön által említett szer is jó lehet, de csak 4-5 napig hatékony a vizsgálatok szerint, viszont állatorvosával érdemes mérlegelniük, mert ugyanaz a hatóanyagot (permetrin) tartalmazza az Advantix spot-on és a fent említett Piret-mix.

Mi is a nyakörv+csepp kombinációt szoktuk ajánlani, például az Advantix spot-ont Kiltix nyakörvvel kombinálva, odafigyelve arra, hogy ne ugyanz a hatóanyag legyen a két eszközben. Összefoglaló táblázatot a készítmények hatóanyagiről talál honalpunkon, KATT IDE!

Sajnos hivatalos vizsgálat még enm áll rendelkezésre a több szer, haóanyag együttes használatának veszélyeiről.

Egészen új lehetőség a Bravecto nevű tabletta, ami szájon át adható és 3 hónapig véd a kullancsok, bolhák ellen és egy teljesen új hatóanyaggal dolgozik, ha állatorvosa is úgy gondolja, érdemes kipróbálni.

A kullancsokról is talál honlapunkon hasznos anyagot, ami a védekezésben is segítséget nyújt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993