ételallergia

2014.06.27.

Az ételallergia milyen idős kortól alakulhat ki kutyában? Van ahol 6 hónapos kort írnak, van ahol már 3 hónapos kort. Melyik a helyes, mik a tünetek? Macskában is lehet? Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Ételallergiás kölyköt ritkán látunk 5-6 hónapos kor alatt. Korábban inkább a külső-belső paraziták, a bélférgek, a bolhák, a rühök, szőrtüszőatkák szoktak viszketegséget, bőrfertőzést, bélrendszeri problémákat okozni. Ilyenkor sokkal fogékonyabbak a kölykök a baktériális bőrfertőzésekre, főleg hogyha nem megfelelő higiéniés körülmények között tartják őket.

Az is gyakori, hogy nem megfelelő minőségű a táp, kevés az állati összetevő, viszont sok a gabona, az adalék, színezék, stb.

Ráadásul a tápallergia ezidáig nehezen volt diagnosztizálható biztosan, mert csak az eliminációs diéta (csak olyan fehérjét kap az állat, amit korábban még nem kapott és amire nem lehet allergiás) alapján és a többi kórok kizárásával lehetett diagnózist felállítani. Manapság már vérteszteket is kifejlesztettek a különböző szóba jöhető allergizáló összetevők felderítésére (árpa, szója, marhahús, csirkehús, kukorica, tehéntej, szarvashús, kacsahús, tojás, lóhús, bárányhús, zab, sertéshús, krumpli, nyúlhús, rizs, paradicsom, tonhal, pulykahús, búza, vaddisznóhús, élesztőgomba).

Macskák is lehetnek tápallergiások.

A tünetek főleg bőrtünetek: viszketés, bőrgyulladás, fülgyulladás, a mancs állandó nyalogatása, kipirulás a lábujjak között, nedvedő, sokat nyolgatott úgynevezett “hot spot”-ok a testen.

A tápintolerancia tünetei inkább gyomor- bélrendszeri tünetek: hányás, hasmenés, laza bélsár, fokozott gázosodás. Ilynkor szükség van a táp lecserélésére, lehetőleg jó minőségű super-prémium, nagyon jól emészthető fajtára. (pl. Royal Canin gastro-intestinal)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993