Tibeti spániel farkát nem hátán tartja

2014.06.27.

Üdvözlet! Rossz körülmények között élt egy kb 2 éves palota pincsi, akit elhoztunk. Kiderült, hogy tibeti spaniel. De a farkát nem “hordja a hátán” és a fogai alul is összevissza nőttek. Esetleg nem fajtiszta? Amikor pincsi közelében van, akkor megemeli kicsit a farkát de egyébkent nem. Előre is köszönöm a választ.

Kedves Gazdi!

A palotapincsi igen közel áll rokonságban a tibeti spániellel, hiszen ennek a fajtának a keresztezésével jött létre. A fogak összevisza állása és egyéb örökletes bajok nagyon gyakoriak a palotapincsiknél és keverékeinél, ezért ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni.

Ha biztosra akarnak menni, akkor érdemes megvizsgáltatni a kutyust olyan rendelőben, ahol a röntgen vizsgálatot is tudnak végezni, hátha valamilyen szervi oka van a farok lógatásának. Az összevissza álló fogakat is érdemes gyakran megnézetni, mert a fogköveségre és akár a fogak evesztésével is járó fogágybetegségekre igen hajlamosak a kistetsű fajták.

Állatorvosként bevallom őszintén nem sok jelentőséget tulajdonítok a kutyák fajtájának, inkább azt tartom lényegesnek, hogy egészséges, kiengyensúlyozott állat legyen, akinek megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot adnak, ápolják a szőrét, gondoskodnak a külső-belső parazita irtásról, rendszeresen beoltatnak, ahogy az adatlap szerint Önök is teszik, megvizsgáltatnak, ha baja van, sokat sétáltatnak, játszanak vele, és hagyják, hogy barátkozzon fajtársaikkal.  (Az igazi állatszeretetről: KATT IDE!)

Ha Önök megmentették a rossz körülmények közül, akkor egész biztos vagyok benne, hogy nem a faroktartása, vagy a tökéletes pedigréje miatt szerették meg, hanem önmagáért, semmihez sem hasonlítható, boldogító “kutyalelkéért”!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993