ivartalanítás és ízületi gondok

2014.06.30.

Tisztelt Állatorvos! Előzetesben ismét köszönöm a gyors és kimerítő választ a kullancs elleni védekezéssel kapcsolatban feltett kérdésemre. Tegnap délután jártam az Önök rendelőjében és fel is szerelkeztem az Advantix csepp mellett a Kiltix nyakörvvel is :-). Biztos ami biztos. Ott jártamkor szóba került Mázli nevű törpe schnauzerem (kan) ivartalanítása is, mellyel kapcsolatban kaptam egy kis tájékoztató füzetet, amit az este folyamán el is olvastam. A füzet az én olvasatom szerint egyértelmű összefüggésre utal az ivartalanítás és a csípő ízületi diszplázia, valamint a térd ízületi ficam között. Én eddig úgy tudtam, hogy ez a két probléma öröklött hajlam (ficam esetén néha traumás hatás)és nem ivartalanítás vagy más okból bekövetkezett túlsúly kérdése. Mivel az előző kutyusomnak (Nyakas-spániel)mindkettő volt, ezért Mázlit elvittem két héttel ezelőtt a Talpas rendelőbe (ott kezeltük a spanit) szűrésre, mivel a bal hátsó lábát néha felkapkodta. Térd ízületi ficamra gyanakodtam, de szerencsére nem ilyen probléma okozta az azóta már megszűnni látszó gondot, a röntgen felvétel teljesen egészséges ízületekre utal. Most viszont kissé elbizonytalanodtam, hogy esetleg Mázlinál is jelentkezhet még ez a probléma, főleg, ha az ivartalanítás után kissé megnő a súlya, aminek persze igyekszem majd elejét venni. Az érdekes viszont az, hogy Nyakas nevű kutyámnál tényleg az ivartalanítást követően derültek ki az ízületi gondok, akkor kezdett el sántítani. Viszont nála túlsúlyról szó sem volt, sem akkor, sem pedig a későbbiekben! Erre a probléma miatt különösen odafiegyeltem. Mikor régebben a diszpláziának utána olvastam, akkor azt találtam, hogy előfordulhat olyan kutyus is, aki magában hordozza a hajlamot, de egész életében tünetmentes marad, illetve a táplálás és egyéb külső behatások függvényében csak a későbbiekben jelentkeznek nála a tünetek. Kérdésem: A füzetben olvasottak erre utalnak, vagy önmagában a túlsúly megjelenése is előidézheti az ilyen típusú ízületi gondokat?

Kedves Gazdi!

Nagyon jól olvasta a kiadványt, vannak kutatások, melyek egyértelműen igazolják, hogy gyakoribbak az ízületi elváltozások az ivartalanított állatokon, hiszen az ivartalanítástól kezdve megszűnik a nemi hormon termelés, amely befolyással van az anyagcserére, amely kapcsolatban álla a mozgásszervek működésével is, bár egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy milyen mechanizmusok által.

Terészetesen a túlsúly is tovább ront minden mozgásszervi betegséget az által, hogy nagyobb súly nehezedik a végtagokra, gerincre.

Ha szuka kutya lenne, akkor rábeszélném még így is az ivartalanításra, mert annak sokkal nagyobb az esélye, hogy idősebb korában méhgyulladás, emlődaganat alakul ki nála, mint a mogásszervi elváltozásoknak.

Kanoknál visznt nem szoktuk ilyen magától értetődően ajánlani az ivartalanítást, csak ha azt viselkedésbeli, vagy egészségügyi problémák indokolják, például prosztata megnagyobbodás, daganatos elváltozás.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993