Fekély lenne?!

2014.06.28.

9 éves nőstény macskám fogai egy ideje elkezdtek kihullani,az ételt is nehezebben és csak pépesítve tudja már megenni…szája körül olykor feldagad ,sebes lesz (fekete seb) majd pár napon belül kifakad neki sárgás gennyes váladék ürül Betadinozni szoktam neki de azt sem nagyon akarja engedni biztos mert fáj neki ..Sajnos nincs pénzem állatorvoshoz vinni…Fekélyes lenne vagy esetleg szájrákos?! kristálycukor jó ötlet a sebre?!Köszönettel :Andi

Kedves Gazdi!

Nem pontosan látom magam előtt a cica tüneteit: az állán, a pofatájékon, az ajak és száj körül vannak a sebek? Vagy benn a sazájüregben?

Az oltatlan, kijáró kerti macskák gyakran verekszenek, ebből szokott a legtöbb seb keletkezni. Azért fekete általában a seb, mert a vér rászárad. A sárgás-gennyes váladék bakteriális fertőzésre utal, erre jó a betadin, de ha jól olvasom, akkor nem nagyon sikerül úrrá lenni a helyzeten 2-4 hét alatt.

Nem kizárt, hogy benn a szájüregben is tele van fekélyekkel a szája, ami miatt nem tud rágni. Ez macskákban fogkövesség,vesebetegség miatt, vírusos megbetegedések következményében alakul ki: macskák immunhiányos betegsége (FIV), macskaleukózis (FeLV) , Panleukopenia, mind okozhatnak ilyet. Ezek a vírusos megbetegedsek igen gyorsan terjednek a kijáró, oltatlan macskák körében.

Sajnos otthon nem tehet mást, mint amíg eddig is- pépesíti az ennivalót, próbálja betadinozni, vagy akár cukrot tenni a nagyon fertőzött sebekre.

Valódi segítség az lenne, ha állatorvoshoz vinné, aki alaposan átvizsgálná a szájüreget, a száj környéki sebeket (borotválás után), illetve szükség esetén vértesztekkel igazolja a vírus fertőzéseket. Anitbiotikum biztosan szükséges lenne, de van olyan fekélyes szájgyulladás, ami csak steroid tartalmú gyógyszerre kez gyógyulni. Féreghajtó gyógyszer is külső parazita irtó szer is biztosan javítaná az általános ellenállóképességét.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993