Vércsepegés

2014.06.30.

Tisztelt Balogh Lajos úr! A tanácsát szeretném kérni,a kan kutyámnak 2009 óta van olyan tünete,hogy a tasakból vér csepeg ami legtöbbször halvány rózsaszin de volt,hogy sötétebb volt a szine ez a tünet évente kb,3-4 szer fordul elő.Már 5 állatorvosnál jártunk köztük szaksodottnál is de konkrétumot senki nem tudott mondani.Most 2 napja sötétszinű vér csepeg neki és több mint ami szokott,amikor nyugalmi állapotba kerül a kutya akkor alábbhagy, amúgy a kuya jókedvű, jóétvágyú.Mi okozhatja a visszatérő tüneteket esetleg a mostaninál toklász gyanúja felmerülhet? Ön helyileg csak Budafokon vagy esetleg máshol is rendel? Válaszát előre is köszönöm. Szilvia

Tisztelt Silver Szilvia !
Biztos vagyok abban, hogy az évek óta fennálló tünetre mind az 5 kollégám tudott konkrétumokat mondani.
Valószínűleg elmondták, hogy a tapasztalt váladékozás származhat a tasakból-, a húgycsőből, a prosztatából-, a hólyagból-, a húgyvezetékekből és a vesékből. A felsorolt húgy-, nemi szervek gyulladásos (fekély, idegentest, bakteriális/gombás/parazitás fertőzés, cisztás/hyperpláziás elváltozások, homok/kő képződéssel járó betegségek …)  és/vagy daganatos betegségei tudnak hasonló tüneteket produkálni.

A fizikális vizsgálatok mellett vizelet– és vérlabor, a tasakváladék és  a vizelet citológiai vizsgálata és ultrahang vizsgálat lehet az első lépés, amit érdemes elvégezni. Ha mindezek évekkel, hónapokkal korábban és esetleg nemrégiben is mind negatívak voltak, akkor megfontolandó lehet az egésztest 3D SPECT/CT vizsgálat elvégzése is.

A  mostani változást okozhatja akár frissen bekerült toklász is, de akár babéziózis is árnyalhatja a képet – vagy az alapbetegség(ek) súlyosbodása okozhatja. Kisebb valószínűséggel számos egyéb kórkép is jelentkezhetett.
Én csak Budafokon vagyok elérhető megbeszélt, egyeztetett időpontban a Budafoki Állatgyógyászati Központban, vagy az OSSKI-ban.
Üdvözlettel:
Balogh Lajos

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993