Cushing-kór

2014.07.03.

Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék információt kérni a következő betegség kezelésével kapcsolatban: 13 éves kutyusunk Cushing-kórban szenved, mint kiderült. Tudnának-e javasolni homeopátiás kezelést erre a betegségre? Válaszukat előre is köszönöm! Üdv.: Molnár Norbert,                Baja

Tisztelt Molnár Norbert !

A Cushing-kór súlyossága – amely a szérumban mérhető kortizol értékéből, a provokációs tesztek eredményeiből, valamint a kutya kora mellett a vízfogyasztás és vizeletürítés mértékéből, elhízottságából  – Ég és Föld eltéréseket mutathat emberben és állatban egyaránt.  Azaz létezik olyan kevéssé súlyos foka a betegségnek, amely akár kezelés nélkül is, csak életmódváltással, diétával, több mozgással, kevesebb stresszt kiváltó életmóddal is ”kezelhető” – és van olyan súlyos foka a betegségnek, amely fejlett műtéti technikával és/vagy célzott gyógyszeres kezeléssel is alig befolyásolható.

A Cushing súlyosságát a nem fiatal kutya esetleges egyéb társbetegségek is nagyban befolyásolják.

A Cushing-kór két fő formája (perifériás és centrális) a felsorolt laborvizsgálatok mellett képalkotókkal (hasi ultrahang, koponya CT, MRI – esetleg egésztest 3D SPECT/CT) pontosítható – ezzel a sebészeti megoldások és gyógyszeres kezelések várható hatása és a kockázatok  is megítélhetők.

Én magam nem tudok és nem is akarok homeopátiás gyógymódot javasolni erre a betegségre sem.

A Google-ba a ”homeopata állatorvos” kulcsszavakkal egyébként több, mint elegendő szakembert talál ezen a területen. Óva intem azonban attól, hogy a vizsgálati eredmények ismerete nélkül érkezett esetleges konkrét tanácsokat – bárhonnan is érkezzenek azok – a kutya kezelésében felhasználja.

Mielőbbi pontos diagnózist és ha lehet jobbulást kívánok a kutyának.

Üdvözlettel:

Balogh Lajos

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993