lyme kór?

2014.07.04.

Tisztelt Állatorvos! 10 hónapos törpe schnauzer kutyámnál kb. 3 hete azt tapasztaltam, hogy a bal hátsó lábát felkapkodja (néha a jobbat is, de ez ritka), pontosan úgy, mint térdízületi ficam esetén. Elmentünk röntgenre, de a lelet teljesen tiszta, ízületi elváltozásnak nyoma sincs rajta. Felmerült egy öt napos gyógyszeres kúra lehetősége, de akkor elvetettük, mert még nagyon friss volt a dolog (két napja tartott) és nem akartam rögtön egy lórúgás gyógyszert tömni a kutyusba. Sajnos azonban a tünetek nem szűntek meg, igaz nem is rosszabbodott a dolog. Nem csinálja sűrűn, egy 1/2-1 órás séta közben párszor és nem is tudom semmihez sem kötni. Múlt vasárnap még vizslatúrára is elmentünk, ahol 12 km-t gyalogoltam vele. Szeretünk csavarogni, jó vinni őt ide-oda, de mivel nem tudom mi a gond, félek, hogy rosszat teszek, ha nagyon terhelem őt. Okozhat-e ilyen tüneteket pl. a lyme kór (már nem tudom mire gondoljak)? Kiskora óta védekezünk kullancs ellen és én nem találtam eddig se benne, se kipottyanva, de ettől még nem kizárható szerintem, hogy megcsípte egy kullancs. Vérvizsgálattal kideríthető esetleg, hogy szenved-e ilyen betegségben? Okozhat-e ilyen tüneteket valamilyen más betegség? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A Lyme-kór vándorló ízületgyulladást okoz, meleg, duzzadt, fájdalmas a éppen érintett ízület. A betegség kimutatása nem egyszerű, mert vérvizsgálattal gyakorlatilag csak azt tudjuk kimutatni, hogy életében találkozott-e a kutya a Lyme-kór kórokozójával, ami az esetke többségében tünetmentesen zajlik le. További információt talál honlapunkon ITT.

A téridület, illete annak szallagjainak sérülése nem mindig mutatkozik röntgen felvételeken, a kereszteződő szalag szakadás gyakorlatilag egyáltalán nem, csak ha már annyira régen történt, hogyha már az ízület elfajulását okozta.

Teljes kivizsgálást, ortopédiai, neurológiai vizsgálatot javaslok olyan állatorvosi intézményben, ahol jól értenek a kutya ortopédiához, és az esetleges sebészeti ellátást is tudják vállalni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993