angol bulldog kölyök

2014.07.07.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 8 napos az angol bulldog kiskutyánk, ő az első kölyök, ami nálunk született. Az anyaállatnak nincs teje, de ez csak a hatodik napon derült ki, amikor a kiskutya nagyon kezdett vékonyodni és nem is nagyon lehetett hallani a hangját. Ekkor tehát tegnap kezdtük el a tápszer adagolását, amitől nagyon felfújódott, mert egy angol bulldog tenyésztő ismerősünk azt mondta, hogy annyi tápszert lehet neki adni amennyit képes megenni. Első evésre evett 10 ml-t másodjára 30 ml-t, ezután nagyon felfújódott, láthatóan nagyon rosszul volt nyüszített, majd tegnap délután véres székletet produkált. Én mondtam a páromnak, hogy véleményem szerint nem lenne szabad hirtelen sokat adni neki, hisz nagyon megterheli azt a pici szervezetet ez a nagy mennyiségű tápszer, de hallgattunk a tenyésztőre. Felhívtam az állatorvosunkat is, és azt javasolta, hogy csak fokozatosan adjuk neki a tápszert, ezt meg is tettem a mai napon, de a vérzés továbbra is fennáll és szerintem erősödött is, leginkább akkor látható a vérzés, ha székletürítés után megtörlöm a fenekét. Ma volt hogy nem is fogadta el a tápszert, rá kellett tennem az anyára, de pár cseppnél többet nem tud kiszívni. Egy órával később megint megpróbáltam a tápszert és megette. Ami nekem nagyon szembe tűnő, hogy gyakorlatilag kétszer akkora a kiskutya hasa, mint tegnap reggel, tegnap masszíroztam neki, egy kicsit fel is puhult és láthatóan jobban is érezte magát, de az újabb etetés után megint puffadtabb lett és kemény. Talán a puffadás már nem annyira erős, mint volt, de a vérzés erősödik. Mit tegyünk? Mégis ragaszkodjunk az állatorvosi vizsgálathoz, vagy mindenképpen szerezzünk neki egy másik anyaállatot akinek van teje. A tápszer egyébként Royal canin.

Kedves Gazdi!

Ha már 2 napja véres a kiskutya bélsara, akkár mindenképpen azt tanácsolnám, hogy ragaszkodjanak az állatorvosi vizsgálathoz attól függetlenül, hogy pótanyaával, vagy tápszerrel etetik a továbbiakban. Nem írt arról, hogy született-e több kiskutya, hogy miért nincs az anyakutyának teje, ő hogy van, stb, tehát lehet, hogy az anyakutyával együtt kellene megvizsgáltatni.

Normális esetben az ilyen fiatal kiskutyák hasát evés után az anyakutya mosdatja, nyalogatja, így segíti, hogy meginduljon a bélsár ürítése, ezt nedves vattával kell pótolni. (Az anyakutya egyáltalán nem gondozza?) Az ilyen kiskutyának igen érzékeny a bélrendszere, bélflórája, amíg hozzá nem szokott a táphoz, fokozatosság el, ha már minden beállt, akkor lehet annyit eteni, amennyit szívesen megeszik.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993