mazsi és barátai

2014.07.07.

Tisztelt Állatorvos Nemrég kaptam 2 tengerimalacot ismerősömtől, aki menhelyre akarta adni. Csak az a probléma, hogy nem volt még ilyen állatkám és nem tudom hogy mit ehetnek. Azt szeretném meg kérdezni, hogy milyen zöldséget és gyümölcsöt ehetnek? válaszát előrre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A tengerimalacokat legfőbb táláléka a jó minőségű széna, amit célszerű külső vagy belső ketrecre szerelhető szénatartóból etetni, mert ha már bekoszolódott, nem eszik meg.

Zöldféléből legjobb, ha először olyasmit kapnak, amit előző gazdáiknál is, kerülni kell a hirtelen táplálékváltást, mert igen érzékenya bélrendszerük. A zöldféle, lehet tiszta helyről származó, megmosott, megszárított tyúkhúr, pitypang levél, pásztortáska, lóhere, lándzsás utifű, a legjobb, ha nem vegyszerrel kezelt, henem magunk szedjük nem forgalmas, kutyák által nem látogatott helyről.

Kevés, pár falat zöldség-gyümölcs elegendő, mindig idényzöldséget, gyümölcsöt adjunk, ne primőröket, mert ezek igen sok vegyszert tartalmaznak. (Ezt egyébként saját magunk és családunk táplálásánál is érdemes szem előtt tartani!) Ez lehet uborka, sárgarépa és levele, kapor zöldje, petrezselyem és levele, cékla, spenót, mángold, zeller és levele, takarmányrépa és levele, paprika, paradicsom, alma, körte, cseresznye, szőlő, őszibarack, szilva, mandarin, narancs, banán, kiwi, görögdinnye, zsenge kukorica-bajusz, a kukoricacsövet takaró zsenge levelek, spárga, sütőtök, gyenge zöldborsó (hüvelyestől), pasztinák, padlizsán, cikória levele stb.. A gyümölcsökből távolítsuk el a magvakat. A narancs és a mandarin hártyáit vágjuk át, így könnyebben jut a húsos részhez, s hamarabb elfogadja. Minden zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg, töröljünk szárazra, és a műtrágyázott, permetezett növényeket szigorúan kerüljük, ezek felhalmozódnak és visszafordíthatatlan vesekárosodást okoznak!*

*forrás: http://www.tengerimalacok.hu/a-tengerimalac/taplalas

(További informálódásra is ajánlom a fenti oldalt.)

Nagyon kedves állatok a tengerimalacok, barátságosak és könnyen kézhez szoknak, remélem sok öröme teik majd bennük!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993