hasgörcs

2014.07.07.

Tisztelt Állatorvos! A problémám az lenne, hogy a 3 éves yorki 1,6 kg-os kan kutyámnak nagyon sokszor göcsöl a hasa. Ez egy havi szinten előjövő probléma, fél év alatt 5-ször vittem orvoshoz. Tünetei: elkezd öklendezni, habot hány, epét vagy véreset, ritkán véres a széklete is, közérzete rossz, nagyon görcsöl. Legutóbb tegnap kezdett el görcsölni a hasa, nem hányt, de fáj neki. Folyton göcsoldó injekciók kap, szürke port, ha véres lenne a széklete valami bevonó és sárga port probiotikumnak. Az orvos szerint átveszi, ha mi idegesek vagyunk, de szerintem itt más lehet a baj. Lehet, nem kap elég vitamint, főtt csirke combot eszik és jó minőségű tápot. Az orvos azt mondja a tápot is vonjuk el lassan, a tartósítószer miatt. Mivel etessük, mit javasol? Mi okozhat ehhez hasonló tüneteket, esetleg a fogköve? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Kitti

Kedves Gazdi!

Ha jól veszem ki a leveléből, akkor állatorvosa a Yorkshire terrierekre is jellemző hemorrhagiás gastroenteritis nevű betegségére gyanakszik, vagyis vérzéses gyomor- és bélgyulladására, melyben a stressz, és a táplálék milyensége is meghatározó tényező lehet. A fogkövesség abban gátolhatja, hogy megfelelően megrágja a táplálékát, ilyenkor célszerű összeaprítani a száraztápot és ha lehetőség lesz rá, akkor ultrahangos módszerrel eltávolítani azt.

Ha visszatérően jelentkezik a probléma, akkor érdemes alaposabb belgyógyászati kivizsgálásnak alávetni, szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat is elvégezni (bélsár-vizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen vizsgálat, stb., hogy kizárják az egyéb szóba jöhető megbetegedéseket (bakteriális fertőzés, a máj, esetleg a vese megbetegedései, a bélrendszer, gyomor szerkezeti elváltozásai, stb).

Ha kiderül, hogy minden más kizárható, akkor szóba jön a hypoallergén tápra váltás, vagy ahogy állatorvosa is javasolta a tápról a főzött kosztra való átállás. Az egészséges táplálásról  bővebben olvashat ITT.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993