bűzmirigy probléma

2014.07.09.

Tisztelt Állatorvos, Köszönöm válaszát, van Önökhöz időpontunk egy Senior szűrésre. Akkor remélem lehetőség nyílik, hogy kiderítsük mi lehet a háttérben. Köszönettel: L.Éva

Előzmény: Kedves Klinika, 7 éves Yorki szuka kutyusom bűzmirigyével vannak gondok. Fél éve van nálunk a kutyus, volt egy bűzmirigy gyulladása, amit kikezeltek. Azóta havonta kell vinnem állatorvoshoz nyomatni, mert szivárog belőle ez a büdös folyadék és jól meg is van neki telve. Legutóbb azt mondta az orvosunk, hogy nem volt gyulladt a váladék. Viszont most 2 hét telt el és most is tapasztalom a büdös folyadék szivárgását. Amikor megtelik, akkor elkezd vadul vakarózni és nyalja a talpát. Kérdésem az lenne, hogy normális dolog ilyen sűrűn nyomatni? A folyadék szivárgás normális? Mit tegyek, most már 2 hetente nyomassam neki, mert azt is olvastam, hogy az sem jó, ha túl gyakran van neki nyomva? Ha pedig nem nyomatom, akkor felgyülemlik. Mivel teszek jót a kutyusomnak? Köszönettel: L.Éva

Kedves Gazdi! Érdemes lenne alaposabban kivizsgáltatni a bűzmirigy-váladék szivárgás okát, mintavétel is sükséges lehet, hogy célzottan lehessen kezelni. Nem kizárt, hogy antibiotikummal, goma ellenes szerrel is kell kezelni helyileg, vagy akár szisztémásan (tablettát kell beadni, vagy injekciózni). Ha a bűzmirigy kivezető csöve elzáródik, az elhúzódó, krónikus gyulladás maitt beszűkül, és feltör egy járaton keresztül a gyulladt tartalom (úgynevezett fistula alkul ki), akkor akár műtéti megoldás is szóba kerülhet. Gyakori, hogy táplálékallergia húzódik a háttérben és komplex kezelést igényel a dolog. Persze nem biztos, hogy ilyen súlyos a helyzet, vannak olyan kutyák, akiknek valóban 2 hetente kell kinyomni a bűzmirigyüket, esetleg a szakszerű módszert Ön is elsajátíthatná állatorvosától.

Kedves Gazdi!

Várjuk szeretettel ma is, vizsgálaton, ahol a bűzmirigyre külön is rá tud nézni kollégánk, mert ez bár régóta húzódó dolognak hangzik, mégis sürgősebb kivizsgálandónak tűnik.

Várjuk augusztus 5-én a Senior Szűréshen, amely a tünetmentes, egészséges idősödő kutyák-macskák felülvizsgálatára hoztunk létre. Ehhez  minden szükséges adatot megtalál Itt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993