Toxin betegség

2014.08.03.

8 honapos máltai kiskutyámnak, toxinbetegsége van. 13 hetes korában megmütöttek benne egy eret, ami nem a májba szállitotta a méreganyagokat hanem valahogy elkanyarodott. Azota hadilábon állunk az értékkel…hol fentebb megy, hol lentebb, de normál érték még nem volt. Minden honapban megyünk vérvételre. Legutóbb nagyon magas volt neki és fogalmam nincs hogy mitöl. Diétás speciális kutyatápot kap, amiben csökkentett fehérje van. F,okozatosan szoktattuk hozzá a szervezetet és a májat ahhoz hogy dolgozzon. Eleinte rizst kapott és turot nagyobb mennyiségben és egy kicsi tápot, majd fokozatosan növeltük a táp mennyiségét és csökkentettük a rizst és a turot, míg vegül eljutottunk odáig hogy csak tápot kap. Viszont miota csak tápot kap, megfigyeltem, hogy nem ugy viselkedik, mint elött. Lustalkodik egesz nap, nincs kedve játszani. Azt gondoltam azért mert a toxinja megint felment, ezért tegnap megint csak rizst és turot kapott kis táppal. Ma reggel kivittem és hányt szörcsomot, meg ilyen kis müanyag darabot. Most meg megint jol van. Lehetséges hogy az iyen anyagoktol is ennyire felmehet a toxinja? Gondolok a müanyag darabkára, vagy a hajszálakra vagy a kutyaszőrre…szeret mindent megenni, olyan mint a porszivo, papirtol kezdve, zacsko..probálok mindenre dafigyelni hogy ne tudjon felenni semmit, de valamit mindig talál Megemelkedhet ennyire a toxinja ezektöl az anyagoktol? vagy ennyire nem tudná lebontani a szervezete a kutyatápbol eredö fehérjét? legutobb a toxinértéke 500 volt…mütét elött 13 hetesen meg 450, de akkor már sajnos az agyába is eljutott és ezért kellett az életmentö mütét..most szerencsére már dolgozik a máj, igy nem valoszinü hogy bejut az agyába, de nyugtalanit nagyon hogy mitöl ilyen magas.

Kedves Gazdi!

A portoszisztémás sönt veleszületett formája, amelyet az Önök kiskutyájánál még kölyökkorban sikerült műtétileg orvosolni, igen komoly betegség. Ahogy Ön is írja levelében, ilyenkor a táplálékból felszívódó anyagok nem tudnak a májba jutni, ahol a máj méregtereníti, feldolgozza azokat, hanem egyből a szívbe, és a test többi részébe, az agyba kerülnek a bélből. Ilyen anyag például a fehérjék emésztéséből származó ammónia, amely a máj méregtelenítését kihagyva az agyba kerülve súlyos idegrendszeri tüneteket, hányást, görcsöket, szédülést, a fej lógatását,ájulást okozhat leginkább etés után. Ez a hepatikus encephalopátia. Az is lehet a betegség következménye, hogy a kiskutya mája nem fejlődik megfelelően, mert nem jut elég vérhez.

Műtét után általában az ammónia szintet szokták ellenőrizni, talán Ön is erre gondolt, mikor a toxint említi. Nagyon hasznos lehet, ha állatorvosukkal egyeztetve a sok adalékanyagot tartalmazó száraztáp helyett saját maguk által készített nagyon jól hasznosítható, teljes értékű, nagyon kevés  fehérjét tartalmazó eleséggel etetnék, mert előfordulhat, hogy a kiskutya mája nem működik 100%-osan. Egyes esetekben erre életük végéig szükség van. Ezt állandó kontroll vizsgálatokkal (vérlabor, ultrahang vizsgálat, stb.) lehet ellenőrizni, ahogy az Ön kiskutyájánál is történik.

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy attól, hogy ilyen műtéten esett át, attól még egészen más baja is lehet: nála is, mint minden más kutyáénál  gyomorgyulladást, bélelzáródást is okozhat a sok lenyelt nejlonzacskó, egyéb anyag, ezért ezek felszedését mindenképpen meg kell akadályozni!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993