duzzanat

2014.08.13.

Tisztelt Doktor Úr! A kutyámat 2 napja megharapta a füle mögött a fejénél egy kutya. Nem találtam rajta csak egy felszíni sérülést amit eléggé fájlalt, de utánna egy nappal egy nagy kemény púp nött a nyaka alá másnapra pedig már az egész torkát beteritette. A viselkedése is teljesen megváltozott egész nap fekszik nem eszik csak iszik. Nem tudom orvoshoz vinni még két napig, mert olyan helyen tartozkodunk ahol ez lehetetlen. Nagyon aggodok érte és csak tanácsot szeretnék kérni, hogy míg nem találunk orvost addig hogyan tudnék segíteni rajta? Már kapott egy fél gyulladás csökkentő tablettát, de nem javult az állapota és nem merem tovább gyogyszerezni, nehogy ártsak vele. Válaszát nagyon várom és elöre is köszönöm! Nóra

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori a harapott sebeknél, hogy kívül alig látszik valami, csak a szemfog bemeneti nyílása, viszot az ott bejutott baktériumok súlyos elváltozásokat okoznak a szövetek között, ahová bejutottak, elgennyesedhet, begyullad. Előfordulhat az is, hogy egy nagyobb eret talált el a harapás, és a szövetközbe vérzik, ilyenkor alakul ki hematóma, vérömleny. Ha netán a mellhártyát is megsértette, akkor akár levegő is szivároghat a nyak, mellkas kötőszövetébe. Sajnos annak kideírétse nélkül, hogy mi az a duzzanat, nem sokat tehet.

Nagyon jól tette, hogy nem adott neki több gyógyszert, valóban sokat árthat vele.

Ilyen esetekben egyébként el kell kérni a harapó kutya tulajdonosának az adatait, hogy az oltási könyvét ellkenőrizni lehessen, ez nagyon fontos a veszettség-veszély miatt.

Azt kell javasolnom, hogy szakítsa meg az olyan helyen tartózkodását, ahol nem juthat állatorvoshoz, mert olyan súlyosak is lehetnek a harapás következményei, ami az állat életébe is kerülhet!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993