jó étvágyú cicus

2014.08.14.

Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom mitévő legyek. Van egy kóbor cicus, akit nagyon megszerettem, de annyit eszik, hogy egyszerűen nem győzöm, sem anyagilag, sem erővel. Napjában jön vagy 5-6x, és annyit eszik, mint talán 5 macska sem együttvéve. Ez normális lehet egy macskánál? Most már ott tartunk, hogy lassan nem elég neki egy csirkefarhát sem naponta. Még talán egy közepes termetű kutya sem eszik ennyit. Első perctől jó étvágya volt, de azért volt egy határ, jött naponta 1-2x,és 2-3 db csirkehússal is beérte, most már lassan egyszeri alkalomra az 5-6 db sem lesz elég. Vannak neki cicái valahol, akik nem tudom szopnak-e még, mert már nagyobbak lehetnek, nekik is szokott vinni néha egy-egy darab húst. De mondjuk a szoptatás, nem igazán lehet mérvadó, mert amikor még nem voltak kicsinyei, akkor is jó étvágya volt, sőt amikor először voltak kicsinyei, még akkor sem evett ennyit. Olyan is volt régebben, hogy napokig nem jött. Még egy lány is van, aki pluszba mindig visz neki kaját, meg a kicsiknek is, de még ez sem elég. Ráadásul a cicus nem hízik, ahhoz képest elég sovány. A második kölykezése elég korán jött az első után, mert épp, hogy befejezte a szoptatást az első turnusnál, már látszott, hogy megint hasas. Egyébként egészséges cicusnak néz ki, szép a szőre, stb. Lehet, hogy nagyon rászoktattam a nyers csirkehúsra? Adok neki néha szalámit, cicabogyót, főtt húst, ilyesmit, de utána még mindig várja a nyers csirkehúst, mert ezekkel nem lakik jól, és ilyenkor megsajnálom, mert látom, hogy szenved. Egyszer-kétszer megeszi azokat is, de utána már nem kell neki, csak a nyers csirkehús, azt várja. Olyan éhes mindig,hogy szinte látom rajta, hogy reszket a kajáért, én még ilyet egy macskánál sem láttam. Most nem volt más, és adtam neki egy macskakonzervet, hát egyszerre megette az egészet, ivott tejet, és angolosan távozott. Sajnálom szegényt, és nem tudom megtenni, hogy amikor jön, ne adjak neki mindig kaját. Szóval normális ez, hogy ennyit eszik, és hogyan tudnám ezt szabályozni, hogy csökkenjen az étvágya? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsanna

Kedves Gazdi/Majdnem Gazdi!

A legjobbat akkor tenné a cicával, ha befogadná. Így gondoskodhatna a megfelelő féreghajtásról, bolhairtásróloltásokról és mielőbb ivartalaníttathatná, hogy ne legyen egyfolytában vemhes vagy szoptasson és hozzon világra így évente 10-15 szintén nehéz sorsú kóborcicát, akik pár év alatt “elkopnak”. Egy rendszeresen etetett, megfelelő  állategészségügy ellátásban részesített, jóltartott és ivartanított macska 15-20 évig is él, kijáróként is bőven 10 év felett van a várható életkora.

Szerintem azért eszik annyit szegény, mert egyrészt biztosan férges, másrészt iszonyú sok energiát emészt fel az állandó tüzelés-vemheség-szoptatás meg nem szűnő ciklusa. Ráadásul a kóbormacskák igyekszenek egyszerre annyit enni, amennyit lehet, ki tudja holnap mi jut szegény fejüknek. Ha megmarad ő is kóbor macskának, akkor nem nagyon segíthet rajta, esetleg egy állatpatikákban kapható pár száz forintos féreghajtó tablettát csempészhet be egy-egy falat ennivalóba 3 havonta, de nem biztos, hogy a jövő nyarat így megéli szegény cica.

Az ivartalanítás fontosságáról olvashat honlapunkon, HA IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993