félelem

2014.08.15.

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy van egy 7 hónapos golden retriever kan kutyusom aki igen félős és támad is. A kutya 8 hetes kora óta van nálam, van még 2 kutyám rajta kívül egy 11 éves golden, és egy 12 éves tacsi keverék kutyám mind a kettő kan. A kutya a hozzám kerülést követő 3.napon nagyon beteg lett, az állatorvos szerint parvós volt, mert az oltóanyag amivel oltották elavult. A kutyus felépült és szépen fejlődött, csak egyre jobban jött elő nála a félelem és a támadás. Van egy 9 éves fiam akit imád,és a családdal is nagyon barátságos, viszont, ha kapucni van valamelyikünk fején megijed és ugat “támad?”. Pár napja elvittük sétálni, az utcán volt hogy gyerekeket ugatott, vagy félelmében amikor valaki határozottabban jött felén a földre kushadt, néha kitámadott biciklisekre, az úton ugató kutyákra agresszív volt. Kisebb korában kb.2-3 hónapja még nagyon barátságos volt az idegen kutyákkal, de az idegenektől már akkor is félt és ugatott. Egyébkén nagyon okos aportírozik,imádja a vizet, szófogadó eleven játékos kutya. Mivel van egy másik ilyen kutyám is tudom, hogy neki nem így kellene viselkednie, mivel ez egy emberbarát kutya, soha nem bántottuk a két kutya sem bántotta, imádjuk a kutyáinkat! Az általam megkérdezett állatorvos szerint agyi problémái vannak a kutyának, amit esetleg mivel még fiatal gyógyszerrel lehet kezelni, de ha nem hat a gyógyszer az állapota súlyosbodhat, és akkor már harapni is fog nem csak ugatni!!!! Ellenünk is fordulhat!! Amennyiben nem hat a gyógyszer és nem nyugszik a kutya, el kell gondolkodni az elaltatásán, az orvos szerint, mielőtt baj lesz!!!!! Szeretném megkérdezni találkozott e már ilyen esettel, van e tapasztalat? Mit tehetnék nem szeretném elaltatni a kutyát, mivel mindenki nagyon szereti. Már ő is családtag!! Várom válaszát! Előre is köszönöm: N.Adrienn

Kedves Gazdi!

Megértem a kétségbeesését, rettenetes érzés azt hallani, hogy talán családi kedvencüket végleg el kell altatni.

Ha jól értem, akkor nagyon jól megfigyelték, hogy milyen konkrét helyzteket váltanak ki agressziót a kutyából (biciklis, kapucnis, idegenek) Most kezd ivarérett lenni, a viselkedése nem csoda, hogy nem olyan, mint 2-3 hónapja volt, előfordulhat, hogy a helyzetet a növekvő tesztoszteron termelés is rontotta.

Nagyon jó, ha nyugtató hatású természetes összetevőjű gyógyszerekkel is próbálkoznak, de érdemes megfontolni egy jó kutyakiképző segítségének az igénybevételét,  és talán az ivartalanítás, az ivari működést elnyomó implantátum behelyezése is segítene csökkenteni az idegenekkel szembeni domináns viselkedést és agressziót. (Jószívvel ajánlom kutyakiképző partnerünket: www.apacsdog.hu)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993