Pucok

2014.08.18.

Tisztelt Doktor Úr/Nő, van egy 9 hónapos Ragdoll kandúrunk, benti cica. Szeretnénk ivartalaníttatni, de az állatorvosunk (aki egyébként elismert állatorvos) azt javasolta, hogy várjuk meg míg ivaréretté válik. Főleg amiatt javasolta ezt, mert ellenkező esetben vizelési problémái lehetnek, beszűkülhet a húgycsöve (ha jól értettem). Tudom, hogy az ivarérésnek vannak egyértelmű jelei, pl a jelölés, de érdekelne, hogy ez a dolog egyik napról a másikra alakul ki/történik meg? Miből tudom biztosan hogy ivaréretté vált a cicánk? Azt olvastam, hogy a műtét után is megmaradhatnak a kialakult “rossz” szokások, megváltozhat a macska természete. A cicánk rendkívül kedves, bújós, kutyatermészetű, követ minket minden hová. Nem szeretném, ha ezek a tulajdonságai megváltoznának, eltűnnének. És nem szeretnék olyan döntést se hozni, ami esetleg árthat neki. Mi az Ön véleménye a dologról? Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon egyetértek állatorvosával, a mi rendelőnkben is azt szoktuk javasolni, hogy várjuk meg az ivarérettséget, a teljes felnőttkori méret elérését az ivartalanítással, mert valóban okozhat később problémát, ha túl korán ivartalanítják.

A ragdoll fajtára alapvetően jellemző a kedvesség, emberszeretet (megjegyzem a jól szocializálódott macskák általában ilyenek), így nem hiszem, hogy tartaniuk kell attól, hogy az ivaréréstől “megvadul” vagy elidegenedik Önöktől. Mivel a ragdoll nagytestű, nagyméretű macskafajta, ezért én is azt javaslom, hogy várják meg, amíg megváltozik a vizeletének a szaga, jellegzetes “kanszagú lesz” és csak ezután ivartalaníttassák. Bőóvebben Publikáció rovatunkban olvashat az ivartalanításról, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993