Tofu

2014.08.28.

Tisztelt doktor úr/hölgy! Van egy lassan 4 éves mopszom, az utóbbi 1-1,5 hónapban nagyon vakarózott, illetve söndörgött a fenekén(nem szánkázott konkrétan, olyan mintha a farkát kergetné de nem érné el,csak úgy hogy közben a fenekén körbe-körbe pörög), reggelente néha hányt (tipikusan mint amikor savas), erre adtam neki 3 alkalommal 2 napos időközönként egy fél quamatel minit és este kapott fél háztartási kekszet, elmúlt, de eztán jött a vakarózás és abbahagytam (féltem h attól van) elvittem állatorvoshoz és ott kapott bőrnyugtató inekciót és felírt dermoscent cseppeket és diétáztató (hill’s metabolic) tápot mert kissé túlsúlyos (10,4 kg) is, kinyomta a bűzmirigyét. Eztán a vakarózás megszünt a söndörgés nem igazán. Pár napra rá feltünt h a kutya fészkel, megnéztem az emlőket, jött belőle tej, azonnal kamillás borogatás és jegeltem napi 3-4 szer. Apadni kezdett de még visszatér.Ez egy hete volt és a reggeli hányás megint gyakoribb. Ez a fenekét húzó dolog nagyon zavar, hogy mi lehet és a reggelenkénti hányás. Gondoltam itt kérdezem, mert az állatorvosban kissé megrendült a bizalmam, mert nem vette észre az álvemhességet, alapból hiányoltam hogy az általános állapotát nem mérte fel. Köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Az álvemhesség egy normális kutya-sajátosság még azokból az időkből, amikor falkában éltek és csak a domináns egyedek szaporodtak, viszont a falka többi nőstény tagja is szoptatta a kiskutyákat. Van tejelést leállító csepp, amit állatorvos felírhat, de igazából végleges megoldást csak az ivartalanítás hozhat! Ezt a következő tüzelés várható időpontja előtt kb. 1 hónappal kell megejteni, mikor teljes hormonális nyugvóponton van a kutya.

A vakarózás sok mindentől lehet: a külső-belső paraziták szerepelnek az első helyen (kapott mostanában féreghajtót?), ezek ellen kell elsőnek szakszerűen védekezni, és utána jöhet a többi kivizsgálás. Ha megszűnik az álvemhesség, akkor akár az is kiderülhet, hogy ezzel függött össze a “söndörgés”, de ha mégsem múlik, akkor alaposabb kivizsgálás kell, akár bőrgyógyászati szakrendelés bevonásával.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993