Gátsérv

2014.09.03.

Tisztelt Doktor Úr! Döntési helyzetben vagyunk, ezért kérem tanácsát. Ivaros 8,5 éves keverék kan kutyámon puha kidudorodást vettünk észre végbél mellett. A széklet ürítésnél fájdalmat nem okoz, de megváltozott a széklete, vékonyabb, néha hasmenéses. Diagnózis kétoldali gátsérv és az UH vizsgálat kimutatta hogy a prosztatája megnagyobbodott és vizes képlet (ciszta vagy tályog) van benne. Hogy mióta áll fent a panasz nem tudjuk pontosan, a prosztata megnagyobbodás biztos régebben, a gétsérvet mi most vettük észre. Kb 3 órás műtétet jósolnak neki, ivartalanítás+gátsérv műtét. Felmerült, hogy a gátsérvnél nagy a kiújulás veszélye. A kérdéseim a következők lennének: ha kiújul a gátsérv, akkor az a jelenleginél rosszabb állapotot jelenthet? Egy ilyen műtét után mennyi idő a felépülés? A felépülés alatt szabadon lehet azért, alapból elég járkálós, futkosós, utcán sétálókat ugatós kutya, ez növeli a sérv kiújulás esélyét? Ha bezárom, akkor ott ugrál, nem viseli jól. Max 2-3 napot meg tudom oldani hétvégét belevonva, hogy műtét után otthon legyek, de aztán egyedül lenne a másik kutyánkkal az udvaron. Egy ilyen 3 órás műtét mennyire viseli meg szervezetét, jobb egyben megcsinálni az ivartalanítást+kétoldali gátsérv műtétet vagy jobb előbb ivartalanítani majd ha felépült, akkor a gátsérv? Illetve hogy az ivartalanítástól elsorvad a prosztata elvileg, ekkor a benne lévő ciszta vagy tályog nem okoz gondot? Előre is köszönöm segítségét.

Kedves Gazdi!

Nehéz helyzetben vannak, nem egyszerű a döntés felelősségét viselni egy ilyen helyzetben.

Sok minden befolyásolja a dolgot: legfőképpen az, hogy mennyire előrehaladott a sérv, milyen szervek, szevrészletek ékelődtek be, milyen a bélfal állapota a kitágult szakaszon. Sajnos az a legnagyobb probléma, hogy műtét nélkül a gátsérv, főleg ha már előrehaladott, nem orvosolható sikeresen. Ideig-óráig segít csak a beöntés, bélsár lágyítás.

A jó hír az, hogy ha valóban a prosztata cisztás elváltozásáról van szó (nincs tályog, esetleg rosszindulatú elváltozás), akkor az már önmagában az ivartalanítástól is rendeződhet, csökkenni szokott a prosztata mérete. A prosztata megkisebbedése pedig valószínűleg segít a gátsérven is, ha nem nagyon előrehaladott az elváltozás. Ha viszont előrehaladott, akkor csak a  ivartalanítással egybekötött gátsérv műtét segít. Ennek kimenetele sok mindentől függ: igen komplikált műtét révén a műtétet végző orvos tapasztalatától, gyakorlottságától, a bélfal állapotától, a beteg regenerálódó képességétől, belső szerveinek állapotától, stb.

Az Önök helyzetét az is nehezíti, hogy nehéz “ketrecnyugalomban” tartani a kutyust, pedig a kórházi pár napos benntartózkodás után nagyon fontos a szövetek regenerálódása miatt, hogy legalább 2 hétig minél kevesebbet mozogjon.

Azt ajánlom, hogy beszéljék át újra kezelőorvosukkal a lehetőségeket, mérlegeljék a kockázatot, a pro és kontra érveket, de ne késlekedjenek sokat, mert ha nem történik semmi (sem ivartalanítás sem műtét), akkor rosszabbodhat a kutyus állapota és előfordulhat, hogy  sürgősségi műtétre kerül sor, aminek sokkal rosszabb a várható kimenetele!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993