Kutya és baba

2014.09.05.

Tisztelt Doktor Úr! Két és fél éves keverék (németjuhász, boxer, labrador) kutyánk van. Kisfiunk 10 hónapos. A problémánk az hogy a kut.ya nem hajlandó tudomást venni a babáról. A kutyus kint van, mindig is ott volt. Mikor megszületett odavittük hogy megszagolja de már akkor sem nagyon érdekelte. Egyszer megszagolta a lábát és elfordította a fejét. Azóta többször próbáltuk oda vinni hozzá, a baba nagyon dögönyözné de a kutya elfordul egyszerűen tudomást sem vesz róla. Persze kevesebb idő van rá a gyerek mellett, de rendszeresen visszük sétálni, futni. A kutyákkal is megváltozott a viszonya. Régebben jókat játszott velük, de mostanában, ha kisebb a kutya vagy érzi, hogy ő az erősebb rögtön rámegy. Nem bántja, de halálra rémül a kutya és szegény gazdája is. Nem tudjuk mi lehet az oka ennek a változásnak és a baba kizárásának, csak félek nehogy később a babával is agresszívvé váljon.

Kedves Gazdi!

Továbbítottam kérdését kutyakiképző, tréner szakértőnkhöz, Urbanovich Zoltánhoz:

“Kedves Kérdező!

Ha a kutya nem szeretne tudomást venni a babáról, akkor ne erőltesse, mert annál rosszabb lesz. Majd idővel megszokja az új jövevényt.

A másik probléma jobban aggaszt. Ha a kutyákkal szemben agressziót mutat, az a későbbiekben veszélyes lehet. De azt tudni kell, hogy ez nem a kutya hibája. A kutyának a nem megfelelő életmód okozhatja ezt a problémát. Ha nem kiegyensúlyozott életet él, viselkedési problémák jöhetnek elő. A sok mozgatás nagyon jó, de az ösztöneit nem tudja sehol kiadni. Az ivartalanítás sokat segítene, nem feszítenék a kutyust a hormonok. Illetve a gazdával kapcsolatuk sem túl jó, mindenképpen rendezni kell, hogy ki a vezető.
Ezeket szabályok felállításával pl. kapu szabály, póráz fegyelem és etetési szabályok, betartásával lehet erősíteni.
A kisgyermek védelme érdekében még véletlenül se hagyják gyermeket a kutyával felügyelet nélkül.

Mielőbb keressen fel egy kutyaiskolát, ahol ebben tudnak önöknek segíteni.

Üdvözlettel: Urbanovich Zoltán

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993