Panka

2014.09.10.

Kedves Hölgyem/Uram! Van egy 12 éves nőstény puli kutyám, Pankának hívják. Sajnos nemrégiben az állatorvosunk pajzsmirigyrákot diagnosztizált nála, nem a legrosszabb fajtát, de a kis nyakán (torkán) már eléggé megnövekedett a daganat, így műtétet és sugárkezelést javasolt. Ne haragudjon, hogy Önt is zavarom a kérdésemmel, de szeretnék több véleményt is hallani – interneten nem nagyon találtam – mi ilyen helyzetben a megfelelő döntés, mi lehet a kutyusnak a legjobb. Azt biztosan nem szeretném, hogy olyan dolgokat kelljen átélnie, amit nem kívánunk senkinek…és lehet, hogy csak rövid időt nyernénk vele. Tudom, hogy pontos ismeretek nélkül nehéz tanácsot adni, de próbálok néhány olyan kérdést írni ami talán elég általános, de azért segítene a döntésben. – Mire kell számítani egy ilyen műtétnél, mennyire viseli meg a kutyát? – Kb. mennyi idővel hosszabbíthatjuk meg a kutyus életét egy ilyen beavatkozással, mert sugárkezelésnek már nem szeretném kitenni. – Ha műtétre kerül a sor, nem bolygatjuk-e meg még jobban azt a területet? Nem fog-e a betegség gyorsabban, máshová is szétterjedni? Néhányan azt mondják jobb nem beavatkozni, csak figyelni kell a kutyát, együtt lenni vele amennyit csak lehet és ha rosszabbra fordul a helyzet cselekedni, hogy ne szenvedjen. Nálunk hála Istennek nincs egyelőre komoly tünet, nincs fájdalma, jó kedélyű, jó étvágyú, de aluszékony – bár mindig is az volt. Nagyon köszönöm előre is a segítséget és az útmutatását. Üdvözlettel: Barbara

Kedves Gazdi!

Nagyon jó helyre fordult, mert rendelőnkben onkológiai és a pajzsmirigy dagnataival is szakrendelésen foglalkozunk. Szövettani diagnózis alapján nem lehet pontosan megmondani, hogy a pajszmirigy elváltozása jó vagy rossindulatú. Ezt úgynevezett scintigráfiás vizsgálattal lehet, amelyet ugyan altatásban végzünk, de egyébként nem szokta nagyon megviselni az állatokat.

A megfelelő kezeléshez és diagnózishoz azt kell eldönteni, hogy a pajzsmirigy jódot felhasználó, funkcionális szövete kezdett burjánzásba, vagy pedig a jódot fel ne vevő, inaktív része. Ha jódot vesz fel a szövet, ami jól látszik a scintigráfiás vizsgálaton, akkor azt, hogy a pajszmirigyen kívül adott-e már valahová áttétet. Akár adott, akár nem, valóban radiológiai, vagyis sugárterápiás kezelésre van szüksége, de nem úgy, ahogy a köznyelvben, a köztudatban van benne, hanem csak intravénásan, egy vénába helyezett kis csövecskén át (kanülön keresztül) adnak be egy radioaktív készítményt, amely kapcsolódik az aktív, elburjánzott pajzsmirigy szövethez, és elpusztítja azt, akárhol is van. Majd gyorsan lebomlik, és nem károsít semmilyen más szövetet a szervezetben, nincs szőrkihullás, rosszullét, stb. Előfordulhat, hogy ezután kellene fog pajszmirigy hormon pótlás, de ez szájon át adható tabletta.

Ha nem a funkcionális, hormontermelő része burjánzik a pajzsmirigynek, akkor bizony elképzelhető, hogy műtétre lesz szükség, ami nem túl nagy beavatkozás, de mégis nagy szakértelmet, körültekintést igényel, és mindenképpen erre szakosodott orvsonál jó elvégeztetni. Minden műtétnek van kockázata, amit csökkenteni egy előzetes alapos kivizsgálással lehet.

Ha valóban műtétre lesz szükség, nem lesz elég a radiojód kezelés (ami csak egy-két injekció), akkor még mindig elgondolkodhta azon, hogy inkább nem kezelteti, és ha már fájdalommal jár Panka élete, akkor inkább végleges elaltatást kér. Ha most jókedvű, jóállapotú a kutya, akkor azt javaslom, hogy minél hamarabb kezdjen hozzá a pontos kivizsgáltatásához, ne halogassa azt!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993