Márkusz

2014.09.15.

Tiszteletem! Az a kérdésem lenne, hogy van egy brit ivartalanított cicusom, a szemem fénye, és úgy kb két napja észlelem nála a következőket: a száját kevésbé nyitja ki, csak ha muszáj, bágyatt, és nyalakszik, mintha zavarná valami, vagy csak azért mert igy jelzi nekem hogy ott fáj neki, nem folyamatosan van nyitva a szája, mert ha alszik, akkor be van csukva, picit ki is lógatja a nyelvét.  Kicsit olyan mintha a napközbeni légzésével adódna probléma, és nem is nagyon engedi mint előtte az ott való simogatást, amúgy meg nem egy játékos fajta, többet nézelődik ablakból és szunyókál, de ha játszik akkor a korához képest még élénken tud csihi puhizni, ugyan is ő már 13 éves. Enni eszik, inni nem szokott sokat, és mintha most nem is akarna, vagy esténként iszik, amikor én nem látom. Arra is gondoltam hogy talán beüthette, mikor rohangált, és esetleg megcsúszott. Nyávogása a megszokotthoz képest most szinte a nullával egyenlő. Beszélgetni szokott sokat,olyan kis akaratos. Teljesen szobai cicus, nem érintkezik más állatkákkal. Egészségi állapota is a korához képest megfelelő szőre fénylő, széklete vizelete normális,annyit még el kell mondanom, hogy nem folyamatosan de időközönként a bal szeme könnyezni szokott, de sokat van ablak közelében, és van hogy teljesen tiszta, bár ez is aggasztó,a könnyezését már pár hónapja észlelem, de csak törölgetem, mert nem erőteljes, viszont lehet jele valaminek, min 5 éve kapott utoljára kötelező oltásokat, akkoriban még kijárós engedélyt kapott. Köszönöm előre is, hogy ha így látatlanba esetleg tudna valami tanácsot adni, Köszönettel: P.Ildikó

Kedves Gazdi!

A leírása alapján azt tudom leginkább elképzelni, hogy valami fáj a cica szájában, szája kinyitásakor, esetleg a szájzugban. Ez lehet valamilyen befúródótt idegen test, fogbetegség, fogínygyulladás, fekély, ami utalhat fertőző beteségre, autoimmun kórképre vagy akár kezdődő vesebetegségre.

Mindenképpen állatorvosi vizsgálatra van szükség, ami vagy ébren, vagy ha máshogy nem megy, mert fáj, akkor  bódításban át tudja vizsgálni a cica száját, és eldönti, hogy mi a teendő: kell-e vért venni, hogy a belső szervei állapotát ellenőrizze, vagy indokolt a fogkőlevétel, vagy a fekélyek gyógykezelése. A cicák szembetegsége is lehet fertőző betegség következénye, amit persze a huzat is súlyosbíthat. Remélhetőleg minden kiderül, ha felkeresi állatorvosát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993