Falu

2014.09.17.

Üdvözletem! Van egy Husky szukám 1 év 2 hónapos és vérzik a nemiszerve, nem sokat de változó mennyiségben. kb 1,5 hete. Szeretném tudni, mi van vele, és hogy forduljak-e vele orvoshoz. A kutyát szeptember 1-én vásároltam.

Kedves Gazdi!

Nem tudom, hogy mennyire tapasztalt kutyatartás terén, de ha nem, akkor lehet, hogy egy normális kutya-tüelés jeleit látja újdonsült kedvencén. Ha nem szeretne kiskutyákat, akkor ilyenkor fokozottan kell odafigyelni, lehetőleg a lakásban, felügyelet alatt tartani a szukát, mert a kanok igen csalafinta módokon is bejutnak a tüzelő  nőstényekhez akár kerítéseken át.

Érdemes lenne megkérdezni a tenyésztőtől, eladótól, hogy ez az első tüzelése-e, ha nem, akkor az első meddig tartott, mert igen nagy egyedi eltérések vannak a tüzelés tekintetében a kutyák között. Kisebb-közepes testű kutyák általában 6-10 hónapos korukban kezdenek tüzelni, rendszerint 5-11 hónap telik el két tüzelés között, tehát elméletileg a 14 hónapos huskynak ez már lehet a második tüzelése.

A tüzelés kezdetén, a (“proösztruszban”, vagyis a valódi termékeny szakasz előtt) azt veszik észre a gazdák, hogy a kutya péraréséből (így hívják a nemiszerve kijártát) húslé szerű véres váladék szivárog, amit vagy lenyal, vagy nem, vagy csöpög és nyomot hagy, vagy nem- egyedi eltérések vannak a kutyák között. Álatlában ez a csöpögtetős időszak 6-11 napig tart.

A valódi fogamzásképes időszak a véres váladék eltűnése után kezdődik, ilyenkor kell igazán hét lakatt alatt őrizni a szukákat. Ez kb. 9 napig tart még, tehát ciklusonként mintegy 2-2,5 hétig kell számolni egy tüzeléses időszakkal. (Minderről tudományosabb megközelítésben olvashat Publikációk rovatunkban, ha IDE KATTINT!)

Ha 9-11 nap alatt nem múlik a véres kifolyás, vagy közben a kutya bágyadt, étvágytalan, fájdalmat jelez, vagy bármi szokatlant észlelnek rajta, akkor baj van. Főleg idősebb szukáknál fordul elő a gennyes méhgyulladás (szakszóval pyometra) nevű betegség, ami egy lassan kialakuló kóros állapot. A tüzelés éppen hogy befelyeződik, majd azt veszik észre a gazdák, hogy újra véres váladék ürül a kutyából. Ráadásul kedvetlen, bágyadt, hányogat, sokat iszik, pisil. Ez igen gyakori fogamzásgátló szerek mellékhatásaként is, ennek is utána kell kérdezni az eladónál, hogy kapott-e valamit a husky.

Mindenképpen azt javaslom, hogy mennyenek állatorvoshoz, hogy meg tudja vizsgálni, el tudja dönteni, hogy csak egy normális tüzelésről van-e szó, vagy betegségről (az említett gennyes méggyulladásról, esetleg hüvelygyulladásról, a húgyutak gyulladásáról, stb.)

Ha nem szeretnének kiskutyákat, akkor mindenképpen arra buzdítanám Önöket, hpgy ivartalaníttassák a kutyust, mert hosszú távon így sok bajtól és kellemetlenségtől megóvják magukat és kedvencüket. (Gondolatk az ivartalanításról című cikkünket ITT OLVASHATJÁK EL!)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993