aggódás

2014.09.18.

Májusban hoztunk egy mentett kutyát, aki 10 éves elmúlt. Akkor is már nehézkesen kelt fel, de amikor/bejáródott/utána könnyen futkorászott. Kb 2 hete egyre bágyadtabb lett és alig akart mozogni, a szeme is gyulladt lett, már előtte, de azt folyamatosan kezeltem, ami azóta elmúlt. Múlt héten elvittem dr-hez, aki azt mondta ízületi gyulladása van, kapott 2 szurit és 6-napra antibiotikumot is és egy gyógyszert, ami 14 napig hat. Azóta sokkal jobban van, szaladgál, éber stb. Szeretnék vérvizsgálatot csináltatni, hogy a lyme-kórt kizárjuk és teljes vérképet. érdemes-e,vagy csak koránál fogva az ízületek kopásáról lehet szó.

Kedves Gazdi!

Nagyon nagy szerencséje van ennek a mentett kutyusnak, hogy a gazdája ilyen gondoskodó!

Örömmel hallom, hogy a kezeléstől máris jobban van. Ha netán visszatárnek a tünetek, akkor valóban érdemes tovább is vizsgálni.

Vizsgálat nélkül természetesen nem lehet diagnózist felállítani, a tünetek alalpján (nehezen kel fel, ha bejáratódnak, már jübb)  egy időskori porckopás, artrózis tűnik valószínűnek, ami járhat ízületgyulladással is.  Legjobb lenne a csontokhoz, ízületekhez jól értő ortopédiában jártas állatorvoshoz vinni a kutyát. (ITT talál ilyet.)

Az ízületi megbetegedéseken kívül más is okozhat fáradékonyságot, bágyadtságot. Ha nincs ivartalanítva, akkor akár a méhével, petefészkével is lehet baj, a petefészek ciszta, méhgyulladás kizárására ultrahangos vizsgálat a legalkalmasabb.

A vérkép jó ötlet, idősebb korban lehet félévente- évente szűrővizsgálatot végeztetni idősebb korban.

A Lyme-kórt kizárni sajnos nem olyan könyű. Egy vérvizsgálatból lehetetlen megmondani, hogy Lyme-kór okozza-e a tüneteket. Erről ITT olvashat.

Ha jobban lesz, és nem térnek vissza a tünetek, akkor “csak” az idős állatoknak járó gondoskodás is sokat javíthat az állapotán: meleg, puha fekhely, lehetőleg fűtött helyen a hidegben, rendszeres, nem megerőltető séta, jó, teljes táplálék, megfelelő kondíció (elhízás elkerülése), tiszta víz, és sok-sok szeretet, simogatás!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993