Luca

2014.09.19.

Tisztelt Doktor úr! 4 éves, kb. fél éve menhelyről örökbe fogadott cicám szeme, amióta csak velem van, mindig hajlamos volt alvás után enyhe csipásodásra. Ezt 1-2 naponta könnyedén el tudtam távolítani, tisztogattam neki mindig. Most azonban elutaztam 1 hétre, barátok vigyáztak a cicára, és mire visszajöttem az egyik szeme alatt nagyon sok váladék gyűlt össze, amit nehezen tudok letisztítani, más az állaga mint korábban, és ha valamennyire sikerül is megtisztítanom nedves vattával, alatta piros marad, mintha kicsit gyulladt lenne. A váladék másnapra teljesen visszatermelődik. Tanácsát szeretném kérni, mi okozhatja ezt, indokolt-e, hogy felkeressük az állatorvosunkat, vagy elegendő valamilyen házi módszerrel kezelni a cica szemét? Válaszát előre is köszönöm! Biró Ágnes

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori cicáknál a féloldali szemgyulladás, szem váladékozás, kötőhártya gyulladás. Ennek lehet fertőző, vagy nem fertőző okai. Ha fertőző kórokról van szó,  ezt általában vírusfertőzések, mint a macskanátha vírusok (Macskák Calici Vírusa, Macskák fertőző herpes Vírusos Rhinotracheitise), vagy baktérium-szerű kórokozók (Chlamydia, Mycoplasma) okozzák, amelyek ellen kiscica korban kapott oltásokkal védekezhetünk. Ezek a vírusok sokszor nem irthatóak ki az állat szervezetéből, hanem hordozókká válnak, és a stresszes helyzetek, mint amilyne a gazdi időleges eltűnése előhívhatja az általuk okozott betegséget.

A nem fertőző kórokok között lehetnek örökletes, vagy szerzett szembetegségek, allergia, rendellenes szempilla, valamilyen idegen test, vagy por, huzat okozta gyulladás, vagy még olyan súlyos betegségek is okozhatják, mint a szem daganatos elváltozása.

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy keressen fel állatorvost, aki el tudja dönteni, hogy milyen betegségről van szó, és milyen gyógyszerrel lehet segíteni a nyilván igen fájdalmas gyulladáson. Előfordulhat, hogy állatorvosa beutalja szemészeti szakrendelésre is az alaposabb kivizsgálás érdekében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993