vakarózás

2014.09.19.

3 hónapos kutyusom állandóan vakarózik, sok helyen sebes lett a teste, szemei körül, csánkjánál alig van szőr. Először sok bolha volt benne 2 hete, erre kapott exspotot, erre nem javult, utána kapott neostomosant, és az összes bolha eltűnt! Most az állatorvos szőrtüszőatkára esetleg rühatkára gondol, kapott 2 napja Advocate-et, de még mindig vakarózik. Szerinte ilyen fiatalon nem valószínű az allergia. De akkor mi okozhat ilyen vakarózást, esetleg mégis allergiás lenne? Mire? Hogyan kellene kezelni szegényt? A neostomosant kéne ismételni? Szteroidot kaphat? Gomba is lehet? Ezt mivel lehet kezelni? Köszönettel! Gyuri

Kedves Gazdi!

Ilyen fiatal korban valóban nem nagyon diagnosztizálunk bizonyítottan allergiát, hanem sokkal inkább az élősködők okoznak gondokat.

Biztosan kimutatni a szőrtüszőatkák, gombákat, baktériumokat, esetleg még a rühatkát is úgy lehet, ha bőrkaparék vizsgálatot kér állatorvosuk. Ehhez több helyen, lehetőleg  az összes elváltozásnál meg kell kaparni a bőrt, és egy hozzáértő laboratóriumba küldeni a mintát.

Addig is, míg megjön az eredmény, egy 3 hónapos kutyán nem is gondolnék szteroidos kezelésre, hanem inkább a helyi kezelést (baktérium, gomba elleni folyadékok, kenőcsök), gyógysamponokat ajánlanám, amelyekkel csökkenthető a gyulladás, viszketés, és például a neostomosan igen erős szárító hatása is.

Meg kellene nézni a kiskutya tartási helyét is, ott is mindent nagyon alaposan fertőtleníteni, porszívózni, kimosni, vagy még inkább kicserélni bőrbarát, természetes anyagból készült pokrócra, kutyaágyra, törölközőre, stb.

Látom az adatlapból, hogy van másik kutya, őt is feltétlenül védeni kellene bolha ellen, mert tőle is visszafertőződhet a kiskutya.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993