Üdvözlöm! Kutyám evett egy kis falat erdélyi szalonnát, amit mint utólag megnéztem, nem főznek, csak abálnak (80-85°C-os vízben áztatnak egy ideig, max. 1 órát). Ön szerint lehet ettől baja kutyámnak? Egyáltalán mennyire gyakori az Aujeszky-féle betegség Magyarországon (illetve a környező országokban)? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, László
Kedves Gazdi!
A válasszal megkerestem az SZIA Állatorvostudományi Kar Virológia Tanszékvezetőjét, Dr. BAkonyi Tamást, aki ezt válaszolta:
“A herpesvirusok 60 C fok fölötti hőmérsékleten percek alatt inaktiválódnak. Emellett az Aujeszky betegség vírusa – különösen vágó korú sertésekben – ritkán fordul elő a húsban / zsírszövetben (inkább a fej – nyak ideg és kötőszövetben). Továbbá a hazai nagyüzemi sertésállomány gyakorlatilag teljesen, a kisüzemi döntő mértékben mentes Aujeszky vírustól. Összesítve, igen csekély az esélye annak, hogy a falatozástól a kutya Aujeszky betegséget kapjon.”
Remélem megnyugtató volt.