túlaggódó gazdi

2014.10.03.

Tisztelt Doktor Úr / Nő! Lehetséges hogy a kérdésem butaságnak tűnik de engem mindenesetre aggaszt a dolog. 2,5 éves magyar vizslám nagyon sokat bolhászik, a díszpárnát, az ágyneműt. Arra lenék kíváncsi ez kóros dolog lehet-e, gondolok itt szájüregi problémára. Válaszát előre is köszönöm. Nikolett

Kedves Gadzi!

Nem pontosan értem, milyen viselkedést ír le “bolhászás” alatt. Rágcsál, szaglászik, vakarózik? Rágcsálja magát?

Kaparássza a fent említett tárgyakat? Vagy ás?

Ha önmagát vakarja, akkor állatorvoshoz kell fordulnia, mert rengeteg betegség tünete a vakarózás: paraziták, kiszáradt bőr, allergia, hormonális eltérések. Ha kiszárad a bőre, mert túl sokat fürdetik, attól is vakarózhat, de a nem megfelelő összetételű táplálék, amiben kevés az omega3-omega6 zsírsav is okozhatja, nem beszélve egyes bőrfertőzésekről, allergiákról. Ilyen esetben speciális gyógysamponok, táplálékkiegészítők is szülkségesek lehet.

Ha inkább kapar, ás, akkor el kell gondolkodni rajta, hogy vajon lehetnek-e fájdalmai, ezt szintén állatorvosi kivizsgálás derítheti ki.

Ha ezt kizárták, akkor előfordulhat, hogy unatkozik, mert nem tudja “kutyaösztöneit” kielégíteni, mert nem szaladhat, szaglászhat, kutathat eleget a szabadban, ritkán jut idő sétára. A vizsla egy igen intelligens vadászkutya fajta, akit szellemileg és testileg is ki kell fárasztani.

Esetleg a tengerimalac (akivel osztozik a lakáson az adatlap szerint)  szagát érzi mindenhol, és előjön belőle a vadászösztön? Ilyen esetben kutyatrénerhez is fordulhat, ha kizártás az össze egészségügyi kórokot állatorvosával.

Mindenképpen gondoskodni kel la rendszeres parazita-irtásról: bolhairtó, kullancs-riasztó cseppek, vagy nyakörv, 3 havonta féreghajtás.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993