Kand-Úr

2014.10.04.

Van egy 13-éves cicám akinek nagy valószínűséggel a foga fáj, vagy az ínye. Kaptunk injekciót, amitől jobban lett. Jön amikor ételt rakok de két falat után ott hagyja. Mit adjak neki enni ami nem okoz fájdalmat? Az alutasakos ételt ette eddig de már csak belenyal.Van e valami vitamin, ami segít neki. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A puhább konzerv, esetleg vízzel felhigítva sokkal könnyebben rágható, mint a szárazabb táplálék. Azt, hogy milyen vitaminok, kiegészítő kezelés segíthet, nagyban befolyásolja az, hogy mi okozza a rágási nehézséget, a fájdalmat. Ha egy rossz fog okozta tályog, vagy kisebesedett növedékek okozzák a gondot, akkor nem nagyon várható, hogy a célzott kezelésen kívül más megoldja a gondot. Alapos átvizsgálás, amit, ha igazán fájdalmas, akkor bódításban-altatásban szükséges elvégezni, és ennek alapján esetleg szükséges fogkőleszedés, tályognyitás, növedék eltávolítás és megfelelő gyógyszerek szedése fogja csak megoldani a dolgot.

Gyakran okoznak bizonyos macskavírusok,  vesebetegség szájüregi fekélyképződést cicáknál, ilyen esetben speciális táp, immunerősítés, infúziós kezelés, is szükség lehet. Ha állatorvosa végzett már kiegészítő vizsgálatokat ezirányban (vérlabor, ultrahangos vizsgálat, vírus-diagnosztika), akkor talán már ki is derült a fájdalmas rágás oka. Általánosságban az állatorvosi patikákban kapható macska-immunerősítők (pl. Minera cseppek, Immunovet pro, Vetri-DMG, stb.) bármilyen betegség esetén támogatólag hathatnak a szervezetre, de önmagukban ritkán oldják meg a komoly problémát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993