szobatisztaság

2014.10.18.

Üdvözlöm doktor nő/úr Tudom,hogy a problémám nem igazán tartozik állatorvosra,de megkérném legyen szíves valami tanácsot adni mert már azt sem tudom kihez forduljak.Tehát:húsvétkor örökbe fogadtunk egy lány kutyuskát,aranyos,édes,kedves,imádjuk.Egy nagyon nagy bajunk van vele,a jó istennek sem akar szobatiszta lenni,már abban az értelemben,hogy a társasházunk folyosóját használja(ott is egy bizonyos helyet)vécének.Hiába visszük le naponta többször van, hogy másfél órát vagyunk lent vele,de semmi.Ha hazaérkezünk rá 10 percre biztosan vagy pisil,vagy kakil a szomszéd elé.Napközben sokat van kint,szeret feküdni a napon,és a virágokat szaglászni.Ezer tanácsot kaptunk kutyásoktól,de semmi nem vált be.Ezidáig még nem volt kellemetlenségem a szomszédokkal mivel azonnal feltakarítom,de a magunk érdekében valamit ki kell találni,mert ez így nem mehet tovább.Jön a tél a konyha ajtót már nem fogom tudni nyitva hagyni,így nem fog tudni ki-be járkálni,és attól félek akkor elvégzi a lakásban.Bár erről már rég leszokott.Kérem Önt,hogy ha lenne valami tanácsa,azt nagyon megköszönném mert teljesen tanácstalan vagyok. Köszönöm Mira27

Kedves Gazdi!

Szerintem leveléből az derül ki, hogy kutyája úgy tudja, a szomszéd előtt van a WC és rendeltetészseűen használja is, tehát szobatiszta! Kutyakiképző, kutyatréner feladata, hogy segítsen átnevelni őt, én csak pár tanácsot adhatok: meg kell szakítani a bélsár ürítést, mikor nem megfelelő helyre végzi- Nem! Elég! vezényszavakkal, vagy bármi számára is érthető és gyakran ismételt szóval, meg kell óvatosan! rántani a grabancát, és kivezetni oda, ahol elvégezhei a a dolgát. Ha jó helyen elvégezte, akkor nagyon meg kell dicsérni, esetleg még jutalomfalattal is megjutalmazni. Mivel már régebb óta kialakult a rossz szokás, ezért türelem kell, kitartás, és gyakori ismétlés, ne csüggedjen, ha jó pár napig kell tanítani, ha következetes és kitartó, minden alkalommal “lesben áll”, akkor meg fogja tanulni a kutyus, mi a rend.

Közben tréner szakértőnk, Urbanovich Zoltán is elküldte a választ, ami majdnem ugyanaz, csak kiderül belőle, hogy még mielőtt rákészülne a vizelet és bélsár ürítésre, akkor kell rákiáltani:

Amikor kutyus pisilni készül a folyosón, erőteljes kiabálással szóljon rá, majd azonnal forduljon vissza vele a kertbe és ha ott pisil nagyon dicsérje meg. Mindig a pisilés előtt kell rászólni! Az időzítés nagyon fontos. És ugyanilyen fontos a nagy dicséret, ha kint pisil.

Urbanovich Zoltán
+36-30-8155750

DogIsland Kutyasuli”

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993