Antibiotikum utáni hasmenés

2014.10.14.

Tisztelt doktornő, doktorúr! 2 éves Brit kék cicámat antibiotikummal ( Stomorgyl ) kezelték 09.23-án. 6 napig kapott antibiotikumot. Egy nappal korábban elkezdtük a Probicol H-t adni neki (1ml/nap), de sajnos azóta hasmenése van és nem igazán akar javulni neki. A Probicolt azóta is kapja és mellé naponta 2* fél szem Bolus adstringens-t, de igy sem akar neki javulni. Tegnap az állatorvos ajánlására elkezdtük a Florentero tablettát is adni. Az orvos azt javasolta, a Probicolt ne adjuk neki a Florentero mellé, de a Bolust adhatjuk, viszont 5 óra eltéréssel. Ezzel csak az a problémám,hogy mivel csak én tudom a családban beadni neki és napközben dolgozom, így nem megoldható az 5 óra betartása. A kérdésem az lenne, hogy mi a minimális időtartam amit a Florentero és a Bolus között be kellene tartani? Reggel maximum 3 órát tudok kihúzni munkába indulás elött. Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel Nagy Zoltán

Kedves Gazdi!

Beleszólni nem lenne jó az orvosa által előírt kezelésbe, de ha valóban az antibiotikum miatt pusztult ki a cica normális bélflórája és az okozza a hasmenést, akkor a Florentero tabletta nagyon jó választás, mert segít helyreállítani azt, és így akár önállóan is megoldhatja a problémát, a bolus adstringens nélkül is. Ha együtt szükséges adni mégis a két szert, akkor sajnos muszáj kivárni legalább az 5-6 órát, mert ennyi idő kell, hogy biztosan kiürüljön a gyomoroból a Florento tabletta.

Létezik a Florentero paszta, sőt por kiszerelésben is probiotikum (pl. Gastroferm por), amit sokkal könnyebbb adagolni, ccsak rá kell szórni a cica ennivalójára, a pasztát pedig szintén könnyebb adagolni.Meg lehet próbálni mellé élőflórás, natúr joghurtot, kefírt is adni. (A Probicol-H paszta nem ilyen hasmenésre való, ráadásul szőlőcukrot is tatalmaz, amely tovább ronthatja a hasmenést. )

Ha lassan nem javul a hasmenés, vagy rosszabbodik, akkor bélsár vizsgálat is szükséges lehet, ahol kiderül nincs-e például bélférgesség, kórokozó baktérium aháttérben, illetve valóban kipusztult-e a normál bélflóra.

A hasmenésnek ezeken kívü lehet vírusos háttere is, aminek kiderítése összetettebb feladat, vérkép, vértesztek is szükségesek .

Tabletta beadásról talál honlapunkon egy videót, hátha az segít atöbbi családtagnak megldani a problémát!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993