Herpes- emberről macskára

2014.10.14.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy megfertőzhetem-e a cicámat herpesz vírussal. Úgy tudom ez a vírus (már ha ugyanarról a fajtáról van szó) a macskáknál komoly problémákat okozhat. Nekem az ajkaimon valamint az orromban szokott megjelenni, de természetesen ilyenkor nincs puszi és közös falat. Viszont mi a helyzet, ha váratlanul a számhoz dörgöli a pofiját, beleiszik a poharamba, amikor nem figyelek, esetleg véletlenül rátüsszentek a bundájára, amit ő gyorsan letakarít, stb.? Ismereteim szerint a betegség emberről emberre közvetlen érintkezéssel, testnedvekkel terjed. Ugyanez a helyzet ember és állat viszonylatában is? Elkaphatja tőlem, s ha igen milyen tünetekkel járhat, lehet annyira veszélyes, hogy állatorvoshoz kell fordulni? Egyesek szerint ilyen esetben jobb „egy kis távolságot tartani” (pl. etetéskor kesztyűhasználat, szájmaszk). Van reális alapja ezeknek az óvintézkedéseknek, vagy inkább a megelőzés más formája javasolt? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Mária

Kedves Gazdi!

Valóban jól tudja, hogy a Macskák Hepes Vírusa, köznyelvi nevén az egyik macskanátha vírus igen komoly betegséget okozhat, főleg kis és növendék cicákon. Ez szerencsére csak macskák között terjed, az embernek saját Herpes vírusa van, ami macskákat nem fertőz.

A nincs puszi és közös falat- szabályt mindemellett nagyon melegen ajánlott megtartani, mert ugy e a cicák nem használnak WC papírt, és a szájuk tele van kórokozó baktériumokkal is, ráadásul a bélsárból belső élősködőkkel is fertőzöttek lehetnek, a leggondosabb kezelések ellenére, ezért fő az elővigyázatosság!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993