[email protected]

2014.10.16.

Vérömleny van a kutyám fülén,volt már többször műtve a füle, csak a műtét segít?

Kedves Gazdi!

Egy elhúzódó, visszatérő, krónikus fülgyulladásnak igen nehéz a kezelése. Sokszor csak a bódításban végzett mintavétel, alapos, többszöri fülmosás, hosszadalmas helyi és a laborvizsgálattal alátámasztott gyógyszeres kezelés hozza meg az eredményt. Közben persze a kutyának viszket, fáj, rázza a fülét, amitől othaematoma, vagyis vérömleny alakul ki a fülkagylón, amit többször le szoktak szívni, de ha ismét rázza, ismét feltelik, és a végén a műtét segít, vagy ha nem sikerült megszüntetni az elsődleges okot- a fülgyulladást, akkor a műtét ellenére ismét visszatelhet.

Nagyon gyakori, hogy a fülgyulladás is már egy következmény: egyrészt anatómiai sajátosságok, mint a szűk, befülledésre hajlamos hallójárat, főleg lógófülű fajtáknál, vagy a szőrös hallójárat hajlamosít a gyulladásra, esetleg toklász, amit nem távolítottak el idejében. Az is igen gyakori, hogy valamilyen allergiás folyamat van a háttérben: tápallergia, bolhaallergia, belélegzett allergénre adott válasz: ezt egyrészt tünetileg lehet kezelni, de hosszú távon ki kell deríteni, hogy mi okozhatja, mi váltja ki az allergiát. A szakszerű, diétás táplálás, a vérlaborban elvégzett allergia vizsgálat ad lehetőséget a továbblépéshez.

Minél régebb óta tart a fülgyulladás, fülrázás, annál hosszabb kezelésre kell számítani, de az állatorvos és a gazda szakszerű, kitartó együttműködése meg szokta hozni az eredményt.

Ha sehogyan sem boldogulnak, akkor még mindig ott van végső megoldásnak a külső hallójárat műtéti eltávolítására, amitől végleg megszűnik a viszketés, de ez általában akkor következik, ha máshogyan nem jutnak dűlőre. Ha állatorvosuk is úgy látja, hogy szükséges, akkor fülészeti szakrendelésre is beutalhatja Önöket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993