váladékozás a cica szája sarkánál

2014.10.24.

2,5 éves cicánknál jó egy éve kezdődtek a tünetek; először csak az egyik, majd mindkét szájzuga körül a szőrén barnás váladékot észleltünk, mintha egy folt lenne a szája sarkánál. Ennek terjedelme folyamatosan nő. Természetesen többször voltunk vele állatorvosunknál. Eleinte Betadinnal kenegettük a szája sarkát (amit igen nehezen tolerált a cica), a helyzet valamivel néha jobb lett, de nem múlt el a váladékozás. Kapott antibiotikum kúrát is (hetente 1 inj. 3 hétig), ez alatt kisebb lett a folt, vagyis kevesebb a barnás vízszerű váladék, de nem múlt el. Az antibiotikum abbahagyása után fokozatosan nő a mennyiség, mindkét első lába belső oldalán is megjelent, talán a tisztálkodástól, 3 napja a feje tetején is megjelent egy nedves sáv, sőt ma reggelre az egyik szemén összeragadtak a szemhéjak. Az elmúlt héten bágyadtabb volt, nem ment ki annyit a kertbe, mint azelőtt, összességében mintha levertebb lenne. Mindemellett eszik rendesen, jó az általános állapota. Sajnálom szegényt, és nagyon szeretnék segíteni rajta. Előre is köszönöm, ha foglalkoznak a problémámmal.

Kedves Gazdi!

Legfontosabb az lenne, ha állatorvosa alaposan átvizsgálná a szájüreget, hogy kizárja a fogágy, a fogíny, a nyelv, a száj nyálkahártyájának a megbetegedéseit. Szükséges lehet egy röntgen felvétel is a fejről, mely segíthetne a rejtett fogágy betegségek felderítésében. Ez nem biztos, hogy éberen megy, lehet, hogy el kell bódítani, altatni a cicát.

A szájzug megbetegedése önmagának is előfordul, bár ritka, ilyenkor komplex kezelés kell, és akár mintavétel, sebészi beavatkozás is szükséges lehet.  Talán állatorvosa vérvizsgálatokat is kérhet, például a macskáknál leggyakrabban előforduló vírusfertőzések (FelV-FIV teszt) kizárását.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993