szívritmuszavar

2014.10.27.

Tisztelt Doktor Úr! A probléma, amivel Önhöz fordulok, hogy 13 éves, kistestű korcs ivartalanított kan kutyámnak szívritmuszavara van. Kb. fél éve vettem észre, megmutattam állatorvosnak, aki nem találta vészesnek az állapotát. Ednytet javasolt neki, azt mondta, azzal nem ártunk neki, sőt, segíti a szívműködést. Azóta kapja is folyamatosan a gyógyszert, naponta fél tablettát. 1-2 nap után már szemmel láthatóan jobban érezte magát a kutyus, sokkal élénkebb volt, viszont a szívritmuszavar nem változott. Sőt, ma azt vettem észre, hogy a szívverése olyan hangos, hogy kb. 1 m-ről hallani lehet (nyugalmi állapotban erős suhogó hang). Egyébként a korához képest élénk, jó étvágya van, de az utóbbi kb. 2 hónapban elég sokat fogyott. A kérdésem, hogy nem ártok-e neki azzal, ha továbbra is ezt a gyógyszert adom neki, ami ugyebár emberi gyógyszer, és hogy mire utal a hangos szívverés? Kell-e tartani tőle? Most, hogy egyre hűvösebb van, bent kéne-e tartanom a házban, melegben? Kérem, segítsen, mert nagyon aggódom érte! Előre is nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Nóra

Kedves Gazdi!

Legjobb lenne egy kardiológiai kivizsgálást kérni a kutytusról, mert csak hallgatózással nem lehet pontos diagnózist felállítani. A vérnyomásmérés, EKG, szívultrahang vizsgálat összességében fog segíteni felállítani a diagnózist, hogy a megfelelő gyógyszereket kapja a kutyus.

A hidegben mindenképpen jó lenne őt zévédett, lehetőleg fűtött helyen tartani, mert az idősülő szerevezetet  megviseli a hideg és a huzat. Ilyenkor jó minőségű, táplálóbb, lehetőleg meleg táplálék, esetleg idős állatoknak való táplálékkiegészítők is segíthetnek a tél átvészelésében. Kutyák táplálásárl olvashat bővebben ITT.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993