Bodza

2014.10.27.

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szeretnék tanácsot kérni kutyusommal kapcsolatban. 2014. október 21-én reggel a szobatiszta kutyám viselkedése, hangulata megváltozott. Bent végezte el a dolgát, hányt, levert volt, hihetetlen szomorú. Folyamatosan kint ült a teraszon annak ellenére hogy benti kutya. Láttam, hogy valami nagyon nincs nála rendben. Ahogy megsimogattam, éreztem,hogy hatalmas az egyik emlője. Azonnal elvittem állatorvoshoz, hiszen tudtam, láttam rajta, hogy nagyon nincs jól. Az orvos véleménye az volt első látásra, hogy emlődaganat. Mondtam neki, hogy tegnap még nem volt semmi eltérés a kutyán, ágyban alszik, minden este agyon simizem, éreztem volna bármilyen eltérést rajta. De úgy érzem ( lehet tévedek) nem hitt nekem. Valahogy nem értem, tényleg elképzelhető, hogy 1 nap alatt kb. egy fél pingpong labda méretű daganat nő a kutyám emlőjébe? Kapott injekciót és Noroclav 250 mg-os tablettát, naponta 2×1/2-et. Hétfőn kell visszavinnem, de egyenlőre javulást nem tapasztaltam. Nincs ivartalanítva, de ezzel kapcsolatban már megtettem a lépéseket, a kérdés az, hogy emlőeltávolítással együtt fog e megtörténni, vagy sem! Szeretném tudni, hogy tényleg elképzelhető, hogy ennyi idő alatt ekkora daganat nő a kutyámra? Rendszeresen fésülöm a hosszú szőre miatt, arra gondoltam, hogy esetleg megsérthettem fésülés közben (előtte való nap délután fésültem át), de a mellkasán mindig óvatos vagyok. Rendszeresen viszem kutyakozmetikushoz, aki nagyon lelkiismeretes, szólt volna, ha bármi eltérést látott volna a kutyán. Imádom ezt az állatot, tényleg én hibáztam? Nagyon köszönöm, Koronczai Viktória

Kedves Gazdi!

Nehéz a távolból diagnózist felállítani, pláne vizsgálat nélkül, de valóban nem gyakori, hogy 1-2 nap alatt nőjön meg egy emlődaganat. Az már sokkal gyakoribb, hogy begyullad az emlő és a gyulladás alapjában van egy daganatos elváltozás, amely hajlamosít a gyulladásra, mert például álvemhesség alatt elzárja a tejelevezető utakat. Ha változik az elváltozás, esetleg meleg, fájdalmas, gennyedzeni kezd, akkor még akár arra s szükség lehet, hogy sebészileg megnyissák. (Emlőaganatokról lvashat részletesebben ITT.)

Az antibiotikum mindinképpen segíteni fog a gyulladáson, és az ivartalanítás időpontjára már bizonyosan kiderül, hogy egy emlőgyulladásól, vagy daganatról van-e szó, illetve, hogy álvemhes-e a kutya, amelyet szükséges gyógyszeresen is elmulasztani, hogy a tejtermelést leállítsák. (Álvemhességről részletesen olvashat ITT.)

Sajnos mi, állatorvosok igen gyakran találkozunk olyan esettel, amikor az állattartók ilyen-olyan okokból nem tudnak elég figyelmet fordítan állatukra, így néha nehéz kihámozni a gazdi elmondásából a kórelőzményt. Ez Önre nyilván nem vonatkozik, hiszen leveléből kitűnik, hogy igen nagy gonddal és felelősségteljesen gondoskodik kutyájáról.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993